Stavanger Aftenblad

All verdens kriser samles i Buenos Aires

-

BUENOS AIRES: Den var tenkt som en økonomisk klubb da G20 ble opprettet for 20 år siden. Siden da har den blitt et forum for alt av kriser på den internasjo­nale dagsordene­n.

I dag møtes G20-landenes ledere til det to dager lange toppmøtet i Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Her samles hovedperso­nene bak noen av de største problemene som verden baler med i dag: Handelskri­gen mellom USA og Kina, Storbritan­nia som er på vei ut av EU, verdens kamp mot klimaendri­nger og drapet på den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi i SaudiArabi­as konsulat i Istanbul. I tillegg har striden mellom Russland og Ukraina blusset opp igjen ved den annekterte Krimhalvøy­a.

Fokus på Trump og Putin

De fleste politiske ledere involvert i de nevnte konflikten­e er ventet å delta under møtet i Argentina. Men det blir nok mer oppmerksom­het på forholdet mellom USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin enn på det G20 egentlig var opprettet for.

Gruppen startet i 1999 som et samarbeid om det internasjo­nale finanssyst­emet og består av de 19 største økonomiene i verden, samt EU. Norge er ikke med.

Til sammen represente­rer landene rundt 80 prosent av verdensøko­nomien.

Nasjonalis­tiske ledere

I 2008, da verdensøko­nomien var rammet av finanskris­en, ble det etablert G20-toppmøter, og ved det første møtet samme år sto landene sammen om å løse krisen.

Men ifølge det franske nyhetsbyrå­et AFP er samholdet fra den gang forsvunnet. Ikke bare fordi en av de mer stabiliser­ende faktorene i den internasjo­nale ledergrupp­en, Tysklands statsminis­ter Angela Merkel, er på vei ut. Det svekke samholdet skyldes også den økende proteksjon­ismen og nasjonalis­men blant G20-medlemmer.

Trump har ledet an i denne trenden med sin politikk basert på «Amerika først». Også Italia, Mexico og Brasil har valgt ledere som betegnes som populister. I tillegg har Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May nok med å sørge for at hennes land kommer helskinnet ut av skilsmisse­n med EU.

Skuffende toppmøter

– Jeg vil si at G20 har mistet den energien organisasj­onen hadde under den globale finanskris­en i 2008 til 2009, sier visedirekt­ør for Senter for strategisk­e og internatio­nale studier, Matthew Goodman, til AFP.

– De siste toppmøtene har stort sett vaert skuffende, spesielt når det gjelder handelskon­fliktene. Slikt blir det sikkert også denne gang, sier han.

Trump-møter

Men det vil bli snakket om handel, i hvert fall mellom USA og Kina.

John Bolton, den nasjonale sikkerhets­rådgiveren i Det hvite hus, sier ifølge nyhetsbyrå­et DPA at Trump vil holde en rekke bilaterale møter, blant annet med Kinas president Xi Jinping. De vil dreie seg om handelsstr­iden mellom de to landene.

Trump skal etter planen også møte Putin, Merkel og Japans statsminis­ter Shinzo Abe. Men etter russernes angrep mot ukrainske skip ved Krim-halvøya i helga, har Trump i et intervju med The Washington Post truet med å avlyse møtet med Putin.

Onsdag opplyste imidlertid Moskva at møtet ser ut til å gå etter planen. I går fulgte Kreml opp på nytt med bekreftels­e om at møtet skal gjennomfør­es(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway