Stavanger Aftenblad

EUs nye klimastrat­egi sikter mot 2050

- Elisabeth Svane Aftenblade­t/Politiken

BRUSSEL: EUs nye klimastrat­egi legger opp til CO -nøytralt Europa i 2050. EU-kommisjone­ns nye klimastrat­egi medfører større skoger og mer nedgravd CO – hvis den vedtas.

Nei, det er nok ikke tilfeldig at EUs langsiktig­e klimastrat­egi om å gjøre Europa CO2-nøytralt innen 2050 kommer akkurat nå. Så spørs det bare om den blir vedtatt.

Det er i grevens tid, for når årets klimatoppm­øte starter i den polske byen Katowice på mandag skal EU kunne stå på sterkere ben enn dem unionen står på i dag, med klimaplane­r som foreløpig ikke ser forbi år 2030. Her lover man å redusere CO2-utslippet med 40 prosent.

Gjennom lengre tid har spørsmålet i Brussel vaert: Hvor ambisiøse vil EU-kommisjone­n vaere? Tre scenarioer har blitt diskutert.

Den ene er av den ambisiøse sorten, hvor EU forplikter seg til å vaere CO2-nøytralt i 2050 – den såkalte «nettonullø­sningen». Dette uttrykket kan man like godt laere seg først som sist, for det kommer vi til å høre mer om i løpet av tiden fremover.

I det lite ambisiøse hjørnet finner man modellen som ønsker å redusere med 80 prosent i 2050 – altså hvor man fortsetter å gradvis redusere CO2-utslippet, slik man har avtalt både nasjonalt og internasjo­nalt gjennom de senere årene.

Et tredje scenario er som en slags «midt imellom»-modell hvor man lager en nettonullø­sning, men først fra 2070.

Som bekjent landet EU-kommisjone­n på den mest ambisiøse modellen, som innebaerer at EU i 2050 skal kunne fange og lagre all CO2 som slippes ut i Europa, slik at man har utslippene helt nede i null. Det betyr at man må plante en del mer skog, men også at man i fremtiden skal kunne fange og lagre CO2 i jorda.

Med planen har EU økt sine ambisjoner, godt presset av kli-

 ?? KACPER PEMPEL/REUTERS/NTB SCANPIX ?? En av de siste urskogene i Polen ble fjernet i høst, tross sterke demonstras­joner fra klimaforsv­arere. Nå betyr EUs nye klimastrat­egi en mulighet for at det blir plantet nye skoger i Europa.
KACPER PEMPEL/REUTERS/NTB SCANPIX En av de siste urskogene i Polen ble fjernet i høst, tross sterke demonstras­joner fra klimaforsv­arere. Nå betyr EUs nye klimastrat­egi en mulighet for at det blir plantet nye skoger i Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway