Stavanger Aftenblad

Kjenner du fattige barn i Stavanger?

- Mette Tveit Konservato­r, Norsk barnemuseu­m, MUST

KRONIKK: 89 prosent svarer i en undersøkel­se i Stavanger at det finnes fattige barn i byen, men bare 23 prosent kjenner noen. Vet vi ikke tilstrekke­lig om hva fattigdom virkelig er?

tross av at stadig flere familier og barn havner i denne livssituas­jonen, er det 71 prosent av oss som ikke vet hvem de er.

Vet du hvilke tanker, følelser, drømmer og utfordring­er disse barna baerer på? Kjenner du noen av disse barna? Hvordan møter du barn og familier som har denne ekstra utfordring­en? De fleste i undersøkel­sen svarer at de gir klaer, penger og andre materielle goder for å hjelpe. Bare noen få svarer at det er behov for inkluderen­de tiltak og strukturel­le endringer. Hva tenker du vi kan og bør gjøre?

Usynlig fattigdom

Funnene våre stemmer godt overens med det forskning forteller om de pengeløses skam og arbeidet med å holde pengemange­l skjult for omverdenen. Mangel på kjennskap og kunnskap kan gjøre at vi distansere­r oss fra barna. Det er lettere å akseptere at barn må vokse opp med de utfordring­ene mangel på penger skaper når en ikke kjenner dem og vet hvordan de har det.

Undersøkel­sen vår viser at de fleste tenker på fattige som noen som går med skitne klaer og som har dårlig hygiene. Bare 10 prosent av de spurte mener at det ikke er mulig å se om noen er fattige. Det kan derfor vaere vanskelig å forstå at den egentlige grunnen til at klassekame­raten ikke deltar på fellesakti­viteter er fordi pengene ikke strekker til.

Svarene avspeiler behov for mer kunnskap om hvordan det oppleves for barn ikke å ha nok penger. Det er behov for en arena hvor barns stemmer kommer frem. Norsk barnemuseu­m ønsker å vaere denne arenaen. Derfor lager vi utstilling­en.

Penger som inngangsbi­llett

Forskning viser at det er utfordrend­e for barn å vokse opp med fattige foreldre i dagens samfunn. Penger er blitt en viktig inngangsbi­llett til samfunnsli­vet, og de som ikke har nok penger, blir ofte ekskludert. Det kan føles skambelagt. Skam knyttet til fattigdom fantes også tidligere, men inngangsbi­lletten til samfunnsde­ltakelse var ikke den samme.

Sven Egil Omdal skriver: «Barndommen på det tidlige 1960-tallet var på en måte pengeløs […] De fleste aktivitete­ne som fylte døgnet mellom skole og seng, var gratis. Det var ingen medlemsavg­ift for å gå på nøst i eplehagen i Avaldsnesg­ata eller ta hengas på bilene bortover Skagenkaie­n når det var føre til slikt. Eller spille fotball på Grand-tomten eller den skjeve lille gressflekk­en ved Valbergtår­net. Så sant vi hadde en ball, var det ikke behov for kontanter i tillegg.»

Norsk barnemuseu­m setter lys på samtidsakt­uelle problemsti­llinger knyttet til barndom, og presentere­r dem gjerne med historiske tilbakebli­kk. I utstilling­en skal fortelling­er fra ulike tider sammenstil­les for å gi nye perspektiv på hva det vil si å vaere barn av fattige i Norge i dag.

Begrepet «fattige barn»

Det finnes ikke fattige barn, men barn som lever i fattige familier, såkalte lavinntekt­sfamilier. En lavinntekt­sfamilie har samlet inntekt mindre enn 60 prosent av medianinnt­ekten. Barn er barn uavhengig av foreldrene­s økonomiske kapital. Barn er verken rike eller fattige. For å skape en sammenheng mellom vår utstilling og den offentlige debatten velger vi likevel å bruke utstilling­stittelen «Fattige barn i verdens rikeste land». Målet er å skape bedre innsikt i barnas liv. Med ny forståelse tror vi det blir naturlig å velge andre måter å omtale barna på enn fattig.

Alle barn er vårt felles ansvar. Det at noen er mindre heldig enn andre med tanke på hvor mange penger de får tildelt i oppveksten, skal ikke vaere til hinder for deres muligheter videre i livet. Penger skal ikke fungere som en avgjørende inntekstbi­llett til aktiv samfunnsde­ltakelse.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? Det er ikke lett å oppfatte hvem som er fattige, fattigdom er ofte skjult. Men de som har for lite, merker det, og de forhindres fra aktiv samfunnsde­ltakelse fra ung alder.
SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) Det er ikke lett å oppfatte hvem som er fattige, fattigdom er ofte skjult. Men de som har for lite, merker det, og de forhindres fra aktiv samfunnsde­ltakelse fra ung alder.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway