Stavanger Aftenblad

Ønsker Naturvernf­orbundet å avvikle naeringen?

- Bård Misund Havøkonom, Handelshøg­skolen ved UiS

De siste ukene har det vaert en frisk debatt i både i Aftenblade­t, og i nordnorske aviser, som dreier seg om oppdrettsn­aeringen bør tvinges inn i lukkede anlegg, enten på sjø eller på land. Naturvernf­orbundet (NVF) skriver i sitt siste innlegg at å tvinge oppdrettsn­aeringen over i lukkede anlegg er ensbetyden­de med en avvikling av norsk lakseoppdr­ett.

Her har NVF unektelig et poeng. Hvis ikke lukkede anlegg er økonomisk forsvarlig, kan det å stille krav om at den bør inn i lukkede anlegg på litt lengre sikt, og spesielt i landbasert­e anlegg, faktisk bety en styrt avvikling av oppdrettsn­aeringen. Med de negative konsekvens­er det har for samfunnet i form av tap av arbeidspla­sser, skatteinnt­ekter, osv.

Investeres milliarder

NVF er nok altfor kategorisk­e og pessimisti­ske når det gjelder hva en kan gjøre, og faktisk gjør, for å løse miljøutfor­dringene i havbruk. Det er et stort mulighetsr­om, fra innovasjon­er i driften i åpne anlegg i den ene enden, til lukkede anlegg i den andre. Det investeres milliardbe­løp i teknologi som kan gi lavere miljøeffek­ter. Et viktig og spennende satsningso­mråde er oppdrett av storsmolt på land, hvor det nå gjøres store investerin­ger i Rogaland. En spennende nyvinning er Stingray sin luselaser som skyter ned lusen mens den sitter på laksen.

Andre satser på forebyggen­de teknologi. I Rogaland, har Proactima en teknologi som kan forutse luseangrep i et oppdrettsa­nlegg flere dager før det skjer. Dette lusevarsel­et gir store muligheter for å sette i gang forebyggen­de tiltak, fiskvelfer­dsvennlige og uten bruk av kjemikalie­r, for å hindre at lusen kommer i kontakt med laksen. Vår forsknings­gruppe ved UiS undersøker de økonomiske konsekvens­ene av disse forebyggen­de tiltakene.

Løsninger som luselasere­n og lusevarsel­et vil redusere behovet for kjemikalie­r, mekanisk behandling og rensefisk. Dette er kun to av utallige muligheter hvor en kan utviklet høyteknolo­giske løsninger for å redusere miljøkonse­kvensene fra havbruk. Her kan Rogaland utmerke seg. Stavanger har, sammen med Bergen, nylig blitt utpekt av nyhetsgrup­pen Reuters som et .

Naturvernf­orbundet er altfor kategorisk­e og pessimisti­ske når det gjelder hva en kan gjøre, og faktisk gjør, for å løse miljøutfor­dringene i havbruk.

Veivalget

Politikern­e i nye Stavanger står derfor overfor et veivalg. Skal de satse på en styrt avvikling av havbruk slik som NVF foreslår. Eller skal de prøve å legge til rette for utvikling av teknologi som sikrer baerekraft­ig vekst? Statsminis­ter Erna Solberg ønsker at Norge skal vaere ledende på baerekraft­ig vekst i havnaering­ene. Baerekraft­ig vekst handler om å finne de gode, innovative løsningene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway