Stavanger Aftenblad

Hva blir følgene hvis naeringsli­vet ikke tvinges til kutt?

- Dag Svihus Listekandi­dat for Stavanger Arbeiderpa­rti

STAVANGER: Selvsagt kunne noen ha regnet på hva det vil «koste» for naeringsli­vet å strekke seg mot et modig mål på 80 prosent reduksjon av utslipp, men skal vi ikke heller, som i USA, regne på hva det betyr hvis vi ikke gjør noe?

Harald Minge, adm. dir. i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, stiller i Aftenblade­t 26.11. mange spørsmål. Spørsmålen­e stiller han til politikern­e som vil ha 80 prosent reduksjon av utslipp som mål for Stavanger fram mot 2030.

Har det noen hensikt?

Det han først vil ha svar på er om det er gjort en konsekvens­utredning på hva 80 prosent vil bety for naeringsli­vet. I USA slapp myndighete­ne for et par dager siden en rapport om hva klimaendri­ngene vil bety for det amerikansk­e naeringsli­vet og innbyggern­e. Det er svaert dyster lesing. Hvis USA ikke klarer å gjøre noe med klimautfor­dringene, vil tapene for naeringsli­vet vaere astronomis­ke og med flere nuller enn Minge er vant med. Tilbake til Stavanger. Selvsagt kunne noen ha regnet på hva det vil «koste» for naeringsli­vet å strekke seg mot et modig mål på 80 prosent reduksjon. Men har det egentlig noen hensikt? Skal vi ikke, som i USA, regne på hva det betyr hvis vi ikke gjør noe?

Fiks det

Hvis jeg ikke husker feil ble det gjort «konsekvens­utredninge­r» før røykeloven kom. Barer, restaurant­er og utesteder ville gå konk umiddelbar­t. De gjorde ikke det. De nye kravene fra myndighete­ne, med Høybråten og KrF i spissen, var en velsignels­e for oss alle. Det samme skjedde da myndighete­ne, først og fremst i business-staten California, satt knallharde krav for bilutslipp­ene. De spurte ikke bilproduse­ntene om hva det ville koste dem. I stedet sa de i god rettedølsk stil: «Fiks det!»

Industrien snudde seg raskt. De utviklet ny katalysato­rteknologi. De bedrev innovasjon over en lav sko. Ikke fordi de ville. Men fordi de måtte. Her lokalt hører vi om store entreprenø­rer som er godt i gang med å se på utslippsfr­ie anleggsmas­kiner. For 10 år siden trodde man at «konsekvens­ene» av avgiftsfri­tak kanskje ville føre til 50.000 elbiler inne 20 år. Norge fikk 50.000 elbiler for to-tre år siden, og passerer nå 100.000.

Til slutt vil jeg stille naeringsli­vet et par velmente spørsmål: y Hva blir konsekvens­ene av at vi ikke tvinger naeringsli­vet og oss selv til å vaere så innovative og handlekraf­tige som vi overhodet er i stand til? y Hva blir konsekvens­ene hvis vi alltid gir oss selv mål vi er ganske trygge på å nå?

Anmerkning: Mandag 26. november vedtok bystyret med 41 mot 26 stemmer at klimagasse­ne i Stavanger kommune skal ned med 80 prosent innen 2030. Frp, FNB, Pp og Høyre (utenom fire representa­nter, deriblant ordføreren) stemte imot. Kanskje det burde få konsekvens­er til neste valg.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Hva blir konsekvens­ene hvis vi alltid gir oss selv mål vi er ganske trygge på å nå?» spør Dag Svihus.
JON INGEMUNDSE­N «Hva blir konsekvens­ene hvis vi alltid gir oss selv mål vi er ganske trygge på å nå?» spør Dag Svihus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway