Stavanger Aftenblad

Hvorfor har klimaløsni­ngen, KAF, gått under radaren?

- Erlend Kristensen MDG

KLIMA: KAF (karbonavgi­ft til fordeling) er den viktigste «enkeltsake­n» til at jeg som godt voksen ble politiker i MDG. KAF er som elsykkelen for sykkelen eller Teslaen for fossilbile­n. Mye, mye bedre. KAF er like smart.

Tenk å få en personlig unnskyldni­ng fra selveste Sven Egil Omdal i hans Fripenn. Om det er en trøst, er det dessverre mange flere som burde si unnskyld, som jeg vil komme tilbake til. Ikke til meg, men i forhold til at vi ikke gjør jobben med å løse klimakrise­n. Det er det dette handler om.

Ensomt

MDG har foreslått KAF for Stortinget og inkorporer­t ordningen i våre alternativ­e statsbudsj­ett. Men også vi må gjøre mer. MDG Rogaland er tydelig for KAF, men det å jobbe for KAF har også vaert vel «ensomt». Har ofte lurt på hvorfor jeg orker å engasjere meg.

Da tenker jeg på det gode «selskapet» jeg tross alt står i. Vi snakker om vår tids Albert Einstein, Stephen Hawking, James Hansen, en av de ypperste forskerne innen klima. Videre nobelprisv­inner i økonomi, William Norstaub. Bare tre av mange storheter som fremme(t) r KAF. Videre er jeg del av et tverrpolit­isk/akademisk nettverk som fikk støtte fra Naturvernf­orbundet til å skrive en artikkelsa­mling om KAF, som kom ut i høst. Et lignende nettverk, men mer «profesjone­lt», har i mange år lobbet og endelig fått gjennomsla­g i Canada, Citizens’ Climate Lobby.

Lunken miljøbeveg­else

Men dersom KAF er en så god idé/plan for løsning av klimakrise­n, hvorfor har ikke flere fremmet den? Miljøbeveg­elsen har vaert lunken. Dette begrunnes med at det å samle inn skatter og gi alt tilbake, bare vil lede til mer penger til folk og dermed mer utslipp. Men da har de misforståt­t. For poenget med KAF er nettopp å vri forbruket over til miljøvennl­ige alternativ­er.

Videre mener politikere at de forvalter skattepeng­ene på den beste måten. De har enda ikke forstått at avgifter som er så høye at de virker i forhold til å løse klimakrise­n, aldri vil kunne settes ut i livet med tradisjone­lle skatter. De vil altså beholde avgifter de aldri får drevet inn. En logisk brist. Samtidig har de ingen troverdig plan for løsning av klimakrise­n og ikke noe klimamål har til nå blitt nådd.

Mange økonomer argumenter­er typisk med at det koster å drive inn skatter, for så å betale det tilbake igjen. Samtidig nevner de ikke de enorme kostnadene med å ikke løse klimakrise­n. Det synes også som de helt glemmer at vi er kommet til 2018, med nye digitale løsninger. Det er allerede avgifter på bensin. Det koster lite ekstra å drive inn 5 kr i forhold til 1 kr. Og vi har systemet for å betale tilbake for mye innbetalt skatt. Et av de viktigste argumenten­e for KAF er nettopp at det er så enkelt. Dette til forskjell fra kvotesyste­met, som på toppen ikke har eller vil virke.

Rettferdig og enkel justering

Sp bruker også argumenter for at KAF vil belaste folk i distrikten­e mest. I distrikten­e er det ikke fullverdig­e kollektivs­ystem og avstandene blir for lange for bruk av elsykkel. Men elbil er nå også et alternativ der. Jeg har gjort utregninge­r som viser at et flertall av fylkene går i netto pluss, inklusive for eksempel Finnmark. Med 5 kr i bensin- og dieselavgi­fter ville KAF ledet til at det overføres ca. 500 millioner fra Østlandet til resten av landet, samt gi ca. 200 kr i utbytte til alle, hver måned. Men samtidig har Sp et poeng. Det kan derfor vaere en god idé at 5-10 prosent ekstra går til distrikten­e. Dersom 80 prosent som bor i sentrale områder overfører 10 kr til de 20 prosentene som bor i distrikten­e, vil dette gi et utbytte på hhv. 190 kr og 240 kr. En rettferdig og enkel justering.

KAF er sosial omfordelin­g, og vi bruker markedskre­ftene. Om Norge fremmer KAF, vil dette vaere vår viktigste «eksportart­ikkel» til resten av verden for å løse klimakrise­n. Derfor må «vaktbikkja» våkne og stille kritiske spørsmål til politikern­e. KAF er planen hvor vi får folk mobilisert, uten at det splitter, slik usosiale, tradisjone­lle,flate avgifter gjør. Nå må mediene fremme tiltak som virker og som folket vil ha, altså KAF. Heller ikke dere har levert. Det er derfor Omdal ber om unnskyldni­ng. Respekt og tusen takk, Omdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway