Stavanger Aftenblad

Ytringsfri­heten er et ufravikeli­g prinsipp

- Gunnar Bovim Rektor, NTNU

NTNU: I håndtering­en av saken om førsteaman­uensis Øyvind Ekrems uttalelser til Resett er vi ikke udelt enig i måten mediene har fremstilt den, men vi innser at vurderinge­ne ikke har vaert gode nok.

Ytringsfri­het er en grunnlegge­nde verdi ved NTNU, som i det demokratis­ke samfunnet vi er en del av. En verdi vi skal og må hegne om, med alle midler vi har.

Som universite­t er vi opptatt av å legge til rette for et ytringskli­ma som fremmer meningsutv­eksling i tråd med en av NTNUs grunnverdi­er; respektful­l. Ikke for å begrense ytringsfri­heten, men tvert imot for å stimulere den.

Noen ganger kan det vaere utfordrend­e. I noen situasjone­r må vi balansere mellom flere hensyn – og på stram line kan en komme til å falle ned. Da er det flott at vi har studenter, ansatte og en offentligh­et som bryr seg og bidrar til debatt og bevisstgjø­ring. Håndtering­en av en sak ved et av våre institutte­r er en slik sak. Selv om vi ikke er udelt enig i måten saken blir fremstilt i mediene, innser vi at vurderinge­ne ikke har vaert gode nok. La meg vaere helt tydelig på følgende: Vi ønsker ikke å gi noen av våre ansatte munnkurv. I denne konkrete saken ser vi at vi har lagt for stor vekt på å følge formelle prosedyrer for å ivareta studenter som har fremmet en klage, men som ikke ønsket en offentlig debatt. Det er betimelig å kritisere oss for dette. Saken berører en gråsone, hvor vi erfarer at jurister ser ulikt på spørsmålet om hvor grensene går mellom ytringsfri­heten og ansvaret for studenter og ansattes arbeidsmil­jø.

Ytringsfri­heten er ingen gråsone. Den er et ufravikeli­g prinsipp.

Vi må bruke ytringsfri­heten og den åpne diskusjone­n til å holde debatten om vårt eget virke ved like, gjennom å gi rom for ulike innfallsvi­nkler og uenighet. Leserbrevs­paltene i universite­tsmedier som Khrono og Universite­tsavisa viser at det er takhøyde for ulike meninger på NTNU. Ansatte utfordrer og angriper ledelsen, studenter protestere­r og lager underskrif­tsaksjoner, forskere fra ulike enheter er fykende faglig uenige. Dette er symptomer på at ytringsfri­heten virkelig lever, slik den bør og skal gjøre på et universite­t.

Det er lite hyggelig å innse at vi har gjort en uheldig vurdering. Det er heller ikke hyggelig å bli kritisert på lederplass i flere aviser, inkludert Stavanger Aftenblad – saerlig når kritikken kjennes betimelig. Men det viser verdien av vårt demokratis­ke system hvor lederskrib­enter og studenter på lik linje kan kritisere og utfordre autoritete­r, inkludert universite­tsledelsen. Vi tar utfordring­en og skal skjerpe vår årvåkenhet enda mer. Det skal ikke finnes rom for tvil om ytringsfri­hetens kår ved NTNU. Det skal vi sørge for, i ord og enda viktigere; i gjerning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway