Stavanger Aftenblad

Julen er en tid for Hope

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

JULEMUSIKK: – Julen har sin egen mat, sin egen pynt og sine egne lukter. Julemusikk­en er lyden av alt det vi elsker med høytiden, sier Inger Lise Hope.

For seks år siden skulle Inger Lise Hope ha én julekonser­t, mest for venner og kjente. Den lille snøballen kom fort opp i fart, og nå har julen virkelig blitt Hope-tid.

– Det var på ingen måte planen, men plutselig var det ganske mange som ville komme på julekonser­tene våre. Og mange av dem spurte om vi ikke skulle lage en juleplate.

Fersk vintersang

Sånn ble det. I 2016 ga hun ut julealbume­t «Fredelig jul», en innspilt versjon av julekonser­tene med samme navn. I år gir hun og ektemannen Svein André Davidsen Olsen ut en singel, «Månestøv», til jul.

–Det er ikke en tradisjone­ll julesang. Teksten handler om noe vi er veldig opptatt av rundt jul, å ta vare på hverandre, men det er ikke julestjern­er og juletraer inne i bildet. Vi kaller det en vintersang, og den er helt uten juleklisje­er, sier Inger Lise.

Viktig tid

De siste årene er julen blitt en viktig tid for henne, i likhet med mange andre artister som har julekonser­ter.

I år har hun fire julekonser­ter i distriktet, i tillegg til en rekke eventjobbe­r. På konsertene er det en blanding av kjente og mindre kjente sanger. Å synge de mest kjente julesangen­e er en utfordring, mener Inger Lise.

– Først og fremt er jeg opptatt av å ta vare på grunnstein­en i julesangen­e. Man må tilføre noe av seg selv, men jeg er nok ikke blant dem som herjer for mye med dem. Julesangen­e er noe folk har et veldig sterkt forhold til. Jeg er litt forsiktig med å ommøblere for mye.

Venter med julemusikk­en Hun er nesten litt overrasket over interessen for julekonser­tene.

– Jeg føler, som mange andre, at det bare begynner tidligere og tidligere. At det er publikum til alle julekonser­tene er helt utrolig, men det sier nok noe om at vi er i en spesiell modus før jul. Vi har pynten, maten, luktene og alle tradisjone­ne. Julemusikk­en er lyden som hører til alt dette.

– Hører du på mye julemusikk selv?

–Ja, jeg er veldig glad i de gamle klassikern­e fra Bing Crosby, Frank Sinatra og Mahalia Jackson. For min del begynner jobben med jul såpass tidlig at jeg prøver å holde litt igjen, både på pynt og julemusikk.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Inger Lise Hopes julekonser­ter «Fredelig jul» er blitt en suksess, her fra St. Petri kirke i fjor. I år har hun konserter på Tysnes, Rennesøy, i Sandnes og Stavanger.
KRISTIAN JACOBSEN Inger Lise Hopes julekonser­ter «Fredelig jul» er blitt en suksess, her fra St. Petri kirke i fjor. I år har hun konserter på Tysnes, Rennesøy, i Sandnes og Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway