Stavanger Aftenblad

Bak trygge murer igjen

- Vidar Maeland Bakke

«Bare godhet og miskunn skal følge meg alle mine dager, og jeg skal bo i Herrens hus gjennom alle tider.» (Salmene 23,6)

Salme 23 avslutter der den begynner, tilbake ved oasen, bak trygge murer i Jerusalem.

Var det andre bare en vond drøm? Er det meningen at vi skal ligge i grønne enger eller må vi også kjempe med livskriser, mot dødskrefte­r, ytre og indre fiender?

Det er noe med denne salmen som har grepet mennesker til alle tider. Handler det ikke om at den tar Gud med inn i hele virkelighe­ten? Davids Gud er ikke en Gud bare for de sorgløse dagene. Mine bilder av Gud har måttet tåle å gå i stykker for at et større og mer sannferdig bilde kunne ta form.

Spesielt i vår del av verden kan det virke som at livssmerte er noe vi tror vi kan forsikre oss mot. Når ulykke rammer brutalt og urettferdi­g slik den dessverre gjør, vil mange forkaste barnetroen. Bibelen peker på en annen vei, om vi våger å ta med både de gode og de vanskelige fortelling­ene. Gud og tilvaerels­en går ikke opp på en formel. Men om mulig blir Gud større. En Gud både for overflodsd­agene, for ørkenreise­n og for livet bak trygge, fredelige murer.

Det skjedde i vår historie at Gud en dag ble menneske. Jesus kalte seg selv for «Den gode gjeteren» og fortalte dermed Salme 23 på nytt. Han sa om seg selv: «Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene.» Og så gjorde han det, da han døde for oss på korset, bar våre synder, identifise­rte seg med våre krenkelser og viste veien gjennom dødsskygge­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway