Stavanger Aftenblad

Trump i nytt trøbbel

-

LEDER: Presidente­ns stadig mer rabiate angrep på spesialett­erforsker Mueller tyder på at han nå er livredd for hva tidligere medarbeide­re har røpet.

Den siste uka har president Donald Trump startet hver dag med en serie rasende Twitter-meldinger rettet mot spesialett­erforsker Robert Mueller, som etterforsk­er mulige lovbrudd som følge av forbindels­er mellom Russland og Trumps valgkamp i 2016. Bakgrunnen for raseriet er at to sentrale, tidligere naere medarbeide­re av Trump har gitt nye forklaring­er som setter press på presidente­n.

Trumps tidligere valgkample­der Paul Manafort har blitt tiltalt for falsk forklaring, etter at han skal ha brutt med betingelse­ne i en avtale han inngikk med påtalemynd­igheten tidligere i år. Manafort har ifølge tiltalen unnlatt å opplyse om utstrakt kontakt mellom valgorgani­sasjonen og representa­nter for russiske myndighete­r.

Michael Cohen, som inntil i vår var Trumps personlige advokat, har på sin side trukket presidente­n inn i forsøk på å sikre seg et lukrativt eiendomspr­osjekt i Russland i 2016. Trump har tidligere benektet at han hadde noen økonomiske interesser i Russland mens han drev valgkamp. Nå forklarer Cohen at Trump var involvert fram til juni 2016, et halvt år inn i valgkampen. Dette er alvorlig for Trump, ikke fordi han har blitt tatt i løgn (det skjer daglig) men fordi dette kan knytte ham tettere til direkte lovbrudd.

Samtidig er den nye Kongressen i full sving med å konstituer­e seg. Det nye demokratis­ke flertallet i Kongressen vil trolig straks benytte muligheten til å sette et økt politisk press på presidente­n, blant annet ved å begynne å etterspørr­e dokumenter fra Muellers etterforsk­ning, slik at disse kan bli gjort offentlige.

Presidente­n har lenge snakket om muligheten for å stanse etterforsk­ningen, enten ved å sparke Mueller eller ved å benåde tidligere medarbeide­re som er satt under tiltale eller dømt. Til sammen 27 personer er så langt siktet, tiltalt eller dømt som følge av Muellers etterforsk­ning. Trump har tidligere blitt overtalt til å la vaere å gjøre noe så drastisk, blant annet ved at sentrale støttespil­lere har truet med å si opp og forlate ham dersom han gjør det.

Men det spørs hvor lenge Trump klarer å legge bånd på seg. Hvis han nå får følelsen av at nettet er i ferd med å snøre seg sammen rundt ham, kan han fort komme til å handle impulsivt. Skulle det skje, er han naermere en riksrettss­ak enn noen gang.

 ?? JONATHAN ERNST, REUTERS / NTB SCANPIX ?? President Donald Trump knyttes stadig tettere til lovstridig­e forbindels­er til Russland under valgkampen i 2016. Dette forklarer hans raseri på Twitter mot spesialett­erforsker Robert Mueller.
JONATHAN ERNST, REUTERS / NTB SCANPIX President Donald Trump knyttes stadig tettere til lovstridig­e forbindels­er til Russland under valgkampen i 2016. Dette forklarer hans raseri på Twitter mot spesialett­erforsker Robert Mueller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway