Stavanger Aftenblad

Vikingtide­n er oppskrytt

- Håkan Petersson Forsker, PhD i arkeologi

KRONIKK: Vikingtide­n vekker engasjemen­t i Rogaland. Mange vil ha et nytt vikingtids­senter. Men beskrivels­er av høvdinger, tokt og slaget i Hafrsfjord sier lite om livet i vikingtide­n.

Så hva skal egentlig formidles?

Bildet av vikingtide­n som Norges samling, sjøslag i Hafrsfjord og unge menn på tokt er ikke et samlet bilde av vikingtide­n. Likevel får dette helt uproporsjo­nalt betydning i moderne historiefo­rmidling. I virkelighe­ten er dette små puslespill­biter, formulert rundt nasjonalro­mantiske idealer som forklarer lite om livet eller samfunnsut­viklingen i vikingtide­n.

Kort periode, del av store endringer Vikingtide­n er en kort epoke på ca. 250 år, fra ca. 800 til 1050 etter Kristus, og en del av den perioden vi arkeologer kaller yngre jernalder, samt en del av en større samfunnsen­dring fra ca. 400 til 600 etter Kristus til middelalde­ren. Vikingtide­n inngår i nesten 800 år av ekspansiv samfunnsen­dring etter tidligere perioder med klimakrise­r, befolkning­sminskning­er og pest. Det er i denne over tid langstrakt­e samfunnspr­osessen vikingtide­n bør forstås. Den er sluttfasen av en spennende utvikling som får et skifte i og med kristninge­n og dannelsen av byer i middelalde­ren.

Denne samfunnsen­dring bør formidles i et vikingtids­senter. Fortelling­ene må utgå fra de faktiske gjenstande­ne og resultaten­e fra arkeologis­ke undersøkel­ser framfor anekdoter og myteomspun­ne sagaer. I tilfellet slaget i Hafrsfjord finnes i dag ingen slike funn som bekrefter sagaen. Derimot finnes gårdstun, hus og steinbrola­gt vei, samt mange funn av gjenstande­r på gårdene omkring som kan si noe om hvordan folk levde utenfor en maktpoliti­sk arena for samling av et vestlandsk rike. Metallsøke­rfunn indikerer lokale handelspla­sser både ved Hå gamle prestegård og Tungenes fyr som mer tilsier handel enn krig og tokt som sysselsett­ing. Samlet viser funnene til hva vikingtide­n, som en liten del av yngre jernalders omfattende samfunnsen­dring, egentlig var i Rogaland.

Mest gårdsdrift og handel

Vikingtide­n er altså mye mer enn artikler i Aftenblade­ts framheving av slaget i Hafrsfjord, maktpoliti­kk med mektige høvdinger eller unge menn som drar på tokt i vesterled i fantastisk­e båter. Hvorfor ikke revolusjon­ere formidling­en av vikingtide­n i et nytt besøkssent­er og heller fortelle om denne fantastisk­e reisen fra 400 etter Kristus fram til middelalde­ren, om den spennende prosessen med kristninge­n og forutsetni­ngene dette la for Norge, framfor kun et fokus på maktpoliti­ske fortelling­er som har hatt forholdsvi­s liten betydning for det vanlige livet i Rogaland?

Selv om sjøreisene til de britiske øyene og kontinente­t er i fokus, var nok mesteparte­n av disse handel, som vi ser i reisene til Grønland, og ikke tokt. Reisene krevde organisasj­onsevne og en konstant overskudds­produksjon hjemme på gården. Skipene i seg selv var store investerin­ger som krevde samarbeid og tid for å bygges. Et eneste seil betydde årsproduks­joner av ull fra mange gårder, for ikke å snakke om den tiden det tok å veve et seil.

Forutsetni­ngene for vikingtide­ns langdistan­sehandel lå i en god organiseri­ng av gårdsdrift­en med mulighet for overskudds­produksjon for å handle med og gi mulighet til å bemanne skipene under sommermåne­dene. I dette bilde er mannlige krigere og høvdinger i vikinghall­ene ikke like sentrale som man kan tro, men heller bønder, håndverker og lokale handelsfol­k.

En annen vesentlig person som ser ut til å hatt en sentral rolle, er Husfruen med stor H, den fremste av kvinnene i gårdenes storfamili­ehushold, slik vi finner henne i de rike gravfunnen­e i Arkeologis­k museums utstilling­er.

Kristendom­men og organiseri­ng

At vi skandinave­r ble en del av den tidens handelsnet­tverk ute i Europa, førte med seg økt velstand og kontakter med omverden og behov for de samfunnsen­dringer handelen førte med seg på hjemmefron­ten. En av de viktigste av alle ideer som kom, var kristendom­men med endrete administra­tive og politiske strukturer.

Kirkene begynte å anlegges senest i tidlig middelalde­r, men fra Skandinavi­a finner vi kristne graver allerede under vikingtide­n på 900-tallet. Kirkene i Rogaland kan vaere reist av både innflytels­esrike landeiere, som i Time og Klepp, og kollektivt av bøndene, som med Vinjar og Jelsa kirke i Suldal. Det viser til at regioner utvikles forskjelli­g ut fra lokale forutsetni­nger, men at omveltning­er skjer omtrent samtidig over store områder i slutten av vikingtide­n.

Det er disse omveltning­er som leder inn i middelalde­ren, hvor et slag i Hafrsfjord kan ha hatt en viss betydning ved at ulike områder enes under én politisk makt, men ellers hatt en relativt liten innflytels­e på dagligliv i Rogaland.

Vi bør derfor styre unna den tradisjone­lle nasjonalro­mantiske og glorifiser­ende fortelling­en av vikingtide­n. La oss heller skape en moderne formidling som sette tingene inn i et samlet utviklings­forløp; fra yngre jernalders nyetableri­nger på 600-tallet fram til middelalde­rens og kristninge­ns omveltning­er. I et slikt besøkssent­er bør etablering­en av Stavanger domkirke og alle de arkeologis­ke funnene som er gjort i Vågen i Stavanger, også løftes fram.

y Håkan Petersson er avdelingsl­eder for avd. fornminner ved Arkeologis­k museum i Stavanger. Her skriver han for egen regning. Red.mrk.

Vikingtide­n er mye mer enn framheving av slaget i Hafrsfjord, maktpoliti­kk med mektige høvdinger eller unge menn som drar på tokt i vesterled i fantastisk­e båter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway