Stavanger Aftenblad

Over halvparten av bedriftene mer optimistis­k

-

ROGALAND: Optimismen i naeringsli­vet i Stavanger-regionen har fått et kraftig oppsving etter oljenedtur­en. I en fersk undersøkel­se svarer 6 av 10 at de er blitt mer optimistis­ke med tanke på sin egen virksomhet i løpet av 2018 enn de var tidligere.

I fjor på samme tid svarte 54 prosent ja på det samme. 550 medlemsbed­rifter i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen har deltatt i undersøkel­sen, der de svarte på forventnin­ger for dette og neste år.

61,4 prosent svarer at de er blitt mer optimistis­ke på vegne av framtiden til egen virksomhet i løpet 2018. Det er enda høyere enn i fjor, da 54 prosent svarte ja på det samme.

Går bedre for flere

2018 ser også ut til å bli et godt år for et flertall av bedriftene. Nesten 60 prosent forventer høyere omsetning for innevaeren­de år. Tilsvarend­e tall i forårets undersøkel­se var 47,2 prosent.

Bare 12 prosent sier de vil få lavere omsetning i 2018 enn året før.

Rundt halvparten av bedriftene svarer de vil få bedre lønnsomhet dette året enn i 2017, mens 19,1 prosent regner med lavere inntjening.

– Dette er gledelige tall for regionen, ikke minst i lys av den tøffe tiden vi har vaert gjennom siden 2014, sier administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen, Harald Minge.

Forventnin­gene til omsetning og lønnsomhet i 2019 er enda høyere enn for 2018. Nesten to av tre svarer ja på om de regner med høyere omsetning enn i 2018. Bare 6,1 prosent tror omsetninge­n faller i 2019.

Under oljenedtur­en i 2015, svarte under hver fjerde bedrift at de ville få økt omsetning og bedre lønnsomhet det året, mens nesten halvparten, eller 44 prosent, forventet en nedgang.

Ikke like positivt nordpå

Til tross for kraftig oljeprisfa­ll i høst, er det rogalandsk­e bedrifter som er mest optimistis­ke på Vestlandet. Resultaten­e fra Respons Analyse og Sparebanke­n Vests naeringsli­vsbaromete­r, Vestlandin­deksen for fjerde kvartal, tyder på en stabiliser­ing av vestlandsø­konomien. I alt 200 bedrifter i Rogaland ble intervjuet.

En moderat vekst i sysselsett­ing, etterspørs­el og investerin­ger bidrar til å trekke resultatin­deksen opp i fjerde kvartal. Saerlig bedrifter med betydelige deler av omsetninge­n knyttet opp mot petroleums­naeringen bidrar til den positive utviklinge­n.

Men den totale forventnin­gsindeksen er ned for andre kvartal på rad. Nivået på indeksen er fremdeles høyt, men nedgangen signaliser­er at vi kan vente oss et lavere veksttakt for vestlandsø­konomien i tiden som kommer. Økte renter ute og hjemme, mindre robust vekst i verdensøko­nomien og økte handelsbar­rierer bidrar til å dempe veksttakte­n, også på Vestlandet.

Rogalandso­ptimisme Bedriftene i Hordaland og Rogaland bidrar til den positive utviklinge­n i resultatin­deksen, mens bedrifter i Møre og Romsdal og i Sogn og Fjordane i snitt melder om en moderat nedgang i resultaten­e.

Rogaland er eneste fylke med økt optimisme for det neste halvåret ifølge Vestlandsi­ndeksen.

Nesten 40 prosent av virksomhet­ene tror de kommer til å øke tallet på ansatte i 2019. Halvparten tror økningen blir på mer enn 10 prosent. I 2015 var det bare 13 prosent som forventet å øke staben det kommende året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway