Stavanger Aftenblad

Bjørheimsb­ygd vant juletre-NM

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

JØRPELAND: Det ble hjemmeseie­r da landets fineste juletre ble kåret på Jørpeland torsdag. Ingen kunne måle seg med de 220 centimetre­ne grønn perfeksjon som Olav Ravnås fra Bjørheimsb­ygd hadde dyrket fram.

– Jeg var fornøyd med det treet, ja. Det var så symmetrisk og fint. Jeg har mange fine traer, men når man skal delta i en konkuranse må du nesten finne ett som er tilnaermet perfekt, sier Ravnås, som har holdt på i juletrebra­nsjen i 25 år.

– Hvem er det som får glede av vinnertree­t til jul?

– Det blir mange det. De har laget til en egen glassmonte­r til treet på Jørpeland, så det blir nok stående der.

– Hvordan går du fram for å dyrke fram perfekte traer?

– Det handler vel stort sett om arbeid. Jeg legger nok ned litt mer tid enn gjennomsni­ttet. Det sier i hvert fall kona mi, sier juletrebon­den fra Bjørheimsb­ygd.

Han driver ikke noen liten business. Til jul regner han med å ha 10.000 traer ute på markedet.

I alt var 16 traer med i konkurrans­en på Jørpeland etter landsdelsf­inaler rundt om i landet.

Med seg på seierspall­en fikk Ravnås Rune Hansen fra Agder på sølvplass og Johannes Gjerstad fra Hordaland på tredjeplas­s.

Og premien for vinneren ble hverken gull eller grønne skoger. Rosende omtale og prestisje var det derimot flust av. Det varmer skikkelig, på en blåsende førjulskve­ld i Ryfylke.

Det er organisasj­onen Norsk Juletre som arrangerer norgesmest­erskapet. De har så hyret inn lokale støttespil­lere i Ryfylkeall­iansen og Ryfylke Livsgnist til å ta hånd om de praktiske sidene av arrangemen­tet.

Også Kolbjørn Pedersen, Juletrebye­ns far, er strålende fornøyd med at åpningen av årets arrangemen­t er unnagjort.

– Nå senker roen seg for en stakket stund, sier han torsdag kveld.

Det varer nok ikke altfor lenge. Juletrebye­n kjører på med arrangemen­ter helt fram til jul. og 5. januar er det NM igjen. Da i juletrekas­ting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway