Stavanger Aftenblad

Frp vil møte Fylkesmann­en

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

HOMMERSÅK: Sandnes Frp legger press på Fylkesmann­en og vil ha turstien rundt Frøylandsv­atnet tilbake til stor skala med belysning.

Saken om tursti rundt Frøylandsv­atnet har pågått i over 30 år, og siste nytt i saken var at Fylkesmann­en hadde satt en stopper for Sandnes kommunes planer om en tursti i full skala med belysning. Stikk i strid med bystyrets vedtak i vår. Nå vil Sandnes Frp ha en ny omkamp. Saken ble drøftet under mandagens møte i Riska bydelsutva­lg, hvor leder Kjell Arne Thomassen (Frp) var klar på at de måtte få på plass en tursti i full skala.

– Må finne en bedre løsning

– Vi er klare på at vi vil ha tilbake en fullskala tursti. Det at fylkesmann­en kommer med en innsigelse, samtidig som de legger opp til forhandlin­ger er jo litt spesielt. Vi skal forhandle om en tursti i full skala med lys, sier Thomassen.

Thomassen har løftet saken videre til leder av byutviklin­g, Inger Lise Erga og partikolle­ga Kristoffer Birkedal.

– Denne saken kan ikke stoppe opp nå. Etter 35 års arbeid kan vi ikke la Riska bydel se at deres arbeid går tapt, sier Erga.

Birkedal vil sørge for at saken løftes i posisjonen, og vil langt på vei jobbe for at dette innarbeide­s igjen.

– Vedtaket fattet i bydelsutva­lget sier klart fra om at utbygginge­n av turstien kan skje etappevis, og at det i stor grad skal skje i tråd med eksisteren­de landbruksd­rift. Altså skal vi ikke nødvendigv­is låse alle muligheter. Her må vi finne en bedre løsning, som gir riktig tilbud, mener Birkedal.

Birkedal har tatt saken videre til stortingsr­epresentan­t Jon Helgheim (Frp) som sitter i kommunal og forvaltnin­gskomiteen, fordi de mener at fylkesmann­en har gått mot regjeringe­ns arbeid. Stortingsr­epresentan­t Helgheim ønsker ikke å kommentere enkeltsake­r, men er klar på at det lokalpolit­iske skjønnet skal stå sterkt.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsake­r, men på generelt grunnlag mener jeg det skal mye til før fylkesmann­en skal legge ned innsigelse. Det må da vaere fordi det er noe lovmessig feil ved et vedtak. Fylkesmann­en bør ikke overkjøre det lokalpolit­iske, frie skjønn, mener Helgheim.

Birkedal mener at lokalt skjønn i stor grad skal vaere god nok for å få gjennomsla­g, noe regjeringe­n også har vaert klar på.

Inger Lise Erga skal sammen med ordfører Stanley Wirak, Martin Håland (Sp) og Kenneth Austrått (H) forhandle saken med Fylkesmann­en, og tar sikte på å starte forhandlin­gene i midten av januar.

– Vi er ikke fornøyd før vi faktisk får en tursti vi kan vaere stolte av, og som Riska bydel kan bli glade i og bruke til både turer og familieste­d. Her snakker vi om å gi et skikkelig tilbud, eller et halvveis tilbud som langt på vei gjør alle andre steder minst like attraktive, sier hun.

Det gjenstår også å komme til enighet med grunneiern­e rundt vannet om en løsning. – Det er viktig at vi fort får en dialog med grunneiern­e, sier Erga.

– Veldig bra

Kjell Åge Maudal, en av forkjemper­ne for saken er veldig begeistret for nyheten.

–Dette er veldig bra. Jeg var redd for at saken var låst nå som Fylkesmann­en hadde satt foten ned, sier Maudal.

Høringsinn­spillene til kommunepla­nen skal diskuteres tirsdag i neste uke, før kommunepla­nen skal behandles i bystyret neste år.

– Her er både administra­sjon, posisjon og opposisjon enige. Dette må vi få til, mener Birkedal.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Hommersåk-patriot og forkjemper for tursti rundt Frøylandsv­atnet, Kjell Åge Maudal er glad for at Sandnes Frp vil kjempe for tursti i full skala rundt vannet. F.v: Leder i Riska bydelsutva­lg, Kjell Arne Thomassen (Frp), Kjell Åge Maudal, Inger Lise Erga (Frp) og Kristoffer Birkedal (Frp).
JON INGEMUNDSE­N Hommersåk-patriot og forkjemper for tursti rundt Frøylandsv­atnet, Kjell Åge Maudal er glad for at Sandnes Frp vil kjempe for tursti i full skala rundt vannet. F.v: Leder i Riska bydelsutva­lg, Kjell Arne Thomassen (Frp), Kjell Åge Maudal, Inger Lise Erga (Frp) og Kristoffer Birkedal (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway