Stavanger Aftenblad

– Sandnes vil ikke lytte

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Sandnes kommune vil møte Fylkesmann­en til mekling om større hytter og bygging av hytter innenfor 100metersb­eltet. – Egentlig burde denne saken vaert sendt Stortinget, mener leder i utvalg for byutviklin­g, Inger-Lise Erga.

Under behandling­en av kommunepla­nen i bystyremøt­et i mai vedtok politikern­e å forenkle regelverke­t for hyttebyggi­ng i kommunen og å øke arealet på hyttene.

Flertallet stemte for å tillate 100 kvadratmet­er + 20 kvadratmet­er bod i strandsone­n og 125 kvadratmet­er + 20 kvadratmet­er bod utenfor 100-metersbelt­et.

Administra­sjonen la den gang ikke skjul på at det kontrovers­ielle forslaget trolig vil møte motstand hos blant annet Fylkesmann­en, noe det også har.

Foran møtet i kommunepla­nkomiteen i oktober foreslo rådmannen derfor å nedjustere hyttestørr­elsene for å møte innsigelse­n.

For å få ned antall dispensasj­onssaker vedtok politikern­e i Sandnes at kommunepla­nbestemmel­sene skulle revideres for å unngå at alle tiltak i 100-metersbelt­et må dispensasj­onsbehandl­es.

Fylkesmann­en mener dette strider vesentlig med plan- og bygningslo­ven paragraf 1–8, som forutsette­r at det gjøres konkrete vurderinge­r av påvirkning på de allmenne interessen­e i strandsone­n i ulike områder.

Rådmannen foreslo derfor å stryke bestemmels­en som gjelder 100-metersbelt­et, noe som innebaerer at bygging i 100-metersbelt­et vil måtte behandles som dispensasj­on.

Sandnes, som er Rogalands største hyttekommu­ne, med 2380 registrert­e fritidsbol­iger, har i dag et komplisert regelverk som gjør at hytteeiern­e har begrenset mulighet til å utvide hyttene sine. Det har derfor blitt jobbet lenge med endringer.

– Må løse opp i dette

Dette ville imidlertid ikke kommunepla­nkomiteen høre på, og vedtok å videreføre de opprinneli­ge vedtakene fra bystyret. Det betyr at kommunen og Fylkesmann­en møtes til mekling i januar.

Der er det leder i utvalg for byutviklin­g, Inger-Lise Erga (Frp), som sammen med ordfører Stanley Wirak, Martin Håland (Sp) og Kenneth Austrått (H) skal forhandle.

– Regelverke­t for hyttestørr­elser i Sandnes er tragisk. Ta deg en tur til Sirdal for å se hvor store hytter de bygger der. Med storfamili­er som er i dag, må vi få løse opp i dette, sier hun.

– Send til Stortinget

– I saken om bygging i 100-metersbelt­et viser Fylkesmann­en til plan- og bygningslo­ven. Det blir vel en vanskelig meklingsru­nde?

– Det blir ingen lett sak. Men dette er en sak som burde ha blitt sendt inn til regjeringe­n og Stortinget, sier Erga.

Hun påpeker at Sandnes kommune ønsker å fortette i hyttefelt i strandsone­r, men at nesten alle hytter enten ligger i 100-metersbelt­et eller i LNF-områder.

– Om du kjøper en hyttetomt på et slikt felt, er det krav om regulering. Da må det lages en regulering­splan for hele området, noe som gjør at det koster mange hundretuse­n for å lage en regulering­splan for å få innvilget en hyttetomt, mener Erga.

Heier på politikern­e

Leder Jan Thomas Rosnes i Sandnes hytteeierf­orening mener bruk av hytter i Sandnes er kortreist ferie med god og lokal resursutny­ttelse. Ifølge Rosnes er det en trend at fritidsbeb­yggelse er et treffpunkt for storfamili­en, hvor både to og tre generasjon­er opplever å ha en møteplass som betyr mye for både helse og samhold. Han er ikke fornøyd med Fylkesmann­ens innsigelse­r.

– Denne forenkling­en av regelverke­t og økning i areal har hytteeiern­e i Sandnes mottatt med stor iver og glede, og bifaller politikern­es forslag til endring i kommunepla­nen, sier han.

– Det at folk kan få mulighet til å utvide areal er viktig. Spesielt med tanke på at hytteeiern­e er pålagt krav om tilknytnin­g til vann og avløp, der offentlig vann og avløp er eller blir gjort tilgjengel­ig. En slik investerin­g vil ligge en plass mellom 250.000 og 300.000 kroner per hytteeier, og om vi ikke kan oppgradere hyttene blir en slik investerin­g bortkastet, mener han.

 ?? ANDERS MINGE ?? – Regelverke­t for hyttestørr­elser i Sandnes er tragisk, mener leder i utvalg for byutviklin­g, Inger Lise Erga. Nå skal politikere i Sandnes møte fylkesmann­en til mekling.
ANDERS MINGE – Regelverke­t for hyttestørr­elser i Sandnes er tragisk, mener leder i utvalg for byutviklin­g, Inger Lise Erga. Nå skal politikere i Sandnes møte fylkesmann­en til mekling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway