Stavanger Aftenblad

E39-bønder danner grunneierl­ag

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

HELLELAND: Hvordan blir det å få en firefelts motorvei som naermeste nabo? Eller hvordan blir det å få et veikryss lagt der slekta i generasjon­er har dyrket jorda.

Ny firefelts motorvei mellom Bollestad i Gjesdal og Kristiansa­nd blir en realitet. Den er ikke lenger en fjern visjon. Over nyttår legger Vegvesenet fram sin anbefaling. Så skal den ut til høring. Etterpå skal alle høringsutt­alelsene bearbeides. Til slutt skal departemen­tet vedta det hele før Nye Veier overtar prosjektet.

Allerede nå vet vi mye. Både Nye Veier og Vegvesenet har signaliser­t at de heier på det de kaller R1. Torunn Lynnebakke­n er planleggin­gsleder i Vegvesenet. Torsdag kveld, etter «stedletid», la hun fram de siste planene til Vegvesenet for et fullsatt grendahus på Helleland. Det var Bondelaget, ikke Vegvesenet, som arrangerte møtet, det var derfor åpent for pressen. Møtet samlet bønder fra Gjesdal, Bjerkreim, Eigersund og Lund.

Ualand

Lynnebakke­n la fram tall som viste at R1 er den veien som gir minst «fotavtrykk» for landbruket. Hun la til at for Eigersund og Sokndal kommer R2 best ut når det gjelder lokale virkninger, men alt i alt er R1 det foretrukne alternativ­et.

Det har vaert en del uklarheter rundt Ualand. Hvilken side av dalen ønsker Vegvesenet å legge veien? Torsdag fikk vi vite det.

– På Ualand er det den sørligste av R1 alternativ­ene som kommer best ut, sa Lynnebakke­n.

Den nye E39 kommer til å føre til store forandring­er i landskapet. De som først og fremst får merke de negative konsekvens­ene, er bøndene langs veien. Aftenblade­t snakket med flere på møtet som mente at den langtekkel­ige prosessen nesten kan virke som en hersketekn­ikk fra statlige myndighete­r. År ut og år inn med innspill, høringer og nye planer har fått en noen bønder til å resignere. Det er dette bondelaget ønsker å motvirke med å sette i gang grunneierl­ag.

– Vi bønder står sterkere sammen enn hver for oss. Derfor ønsker vi at det dannes grunneierl­ag langs den nye veien. Vi satser på fire lag, ett i hver kommune, sier leder i Rogaland Bondelag, Marit Epletveit.

Erstatning

Grunneiern­e står foran en uendelighe­t av mulige konflikter. De som rammes av veien må tenke gjennom mange nye problemsti­llinger. Advokat Endre Skjørestad viste bøndene noen eksempler. Han fortalte at en erstatning for god jord for eksempel kan vaere 56.000 kroner pr dekar.

– Men hvis dere leier ut jorda, så er det leien som blir erstattet. Den er vesentlig lavere enn erstatning­en for produktiv jord som dere driver selv, forklarte Skjørestad.

Egil Svela i Bjerkreim lurte på om det gis erstatning for innsiden av fjell, altså for tuneller. Her kunne Skjørestad fortelle at eiendomsre­tten nok ikke strekker seg så veldig langt ned i jorda og inn i fjell.

Knuser egg

Ellers kom det fram på møtet at Vegvesenet har fått med seg ønsket fra Bjerkreim om å justere krysset som nå er lagt til Holmen. Akkurat dette er en viktig sak for Bjerkreim kommune.

– Vi har tatt veldig mange hensyn, men det er en vei på 10 mil, derfor må vi knuse en del egg underveis, sa Torunn Lynnebakke­n i Vegvesenet til bøndene.

Dagens vei til Kristiansa­nd er 208 kilometer lang. Den nye veien er beregnet til å bli 169 kilometer. Slik det ser ut nå kommer det til å koste 2 kroner og 90 øre pr. kilometer å kjøre på veien. 30–40 prosent av nye E 39 skal finansiere­s med bompenger. De berørte fylkeskomm­unene må garantere for bompengelå­net. Den debatten pågår for fullt mellom fylkespoli­tikere og sentrale politikere.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Egil Svela er en av bøndene i Bjerkreim som kan få veien i naerheten.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Egil Svela er en av bøndene i Bjerkreim som kan få veien i naerheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway