Stavanger Aftenblad

Amerikaner­e overtar Aker-bygget

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: Akerbygget i Jåttåvågve­ien 10–12 har fått ny eier. Det er det amerikansk­e investerin­gsselskape­t H.I.G Capital som har punget ut et milliardbe­løp for bygget som huser Aker BP og Aker Solutions.

Det er investerin­gsfondet Niam som skal avslutte et fond og dermed selger bygget i Hinna Park til det Florida-baserte investerin­gsselskape­t H.I.G Capital. Kjøpesumme­n skal vaere rundt 1,7 milliarder kroner.

Kjøpte for 1,5 mrd.

– Vi er fornøyd med salget. Vi får ikke helt to ganger egenkapita­len på fire år, men det er ikke så langt unna, sier Niam-sjef Kjell Sagstad til Finansavis­en.

Han er investerin­gsdirektør i private equity-selskapet som forvalter 30 milliarder kroner i nordiske eiendomsin­vesteringe­r gjennom ulike fond. Akerbygget i Jåttåvågve­ien er drøyt 51.000 kvadratmet­er og har i tillegg 15.800 kvadratmet­er med parkerings­areal. Aker-systemet prosjekter­te bygget og solgte det i 2011 - ett år før ferdigstil­lelse til selskapet Solist Investor.

Niam-sjef Sagstad sier til Finansavis­en at belåningen i 2014 var drøyt 70 prosent, hvilket tilsier en egenkapita­l på rundt 400 millioner kroner. Med en naer dobling av egenkapita­len, inkludert løpende avkastning, så mener avisen at det er grunn til å tro at bygget nå er solgt for rundt 1,7 milliarder kroner. Niam kjøpte bygget i 2014 for 1,5 milliarder kroner.

– Bygget er det fineste jeg noen gang har kjøpt. Det har god funksjonal­itet, høy effektivit­et og god teknisk standard, uttalte Sagstad da Niam kjøpte bygget for fire år siden.

Fordelt på seks bygg

Etter salget av Aker-bygget, så ligger det fire kjøpesentr­e igjen i Niam-fondet som nå skal tømmes. Ett av disse kjøpesentr­ene er Stadionpar­ken som ligger rett på andre siden av veien i Hinna Park.

I forrige uke presentert­e Aftenblade­t nyheten om at Alfred Ydstebø, Aker-konsernet og Bane Nor Eiendom slår seg sammen for å bygge ut Paradisomr­ådet for rundt 10 milliarder kroner. Planen er å bygge en helt ny bydel der intensjone­n er at Aker BP får sitt nye hovedbygg. I den forbindels­e uttalte kommersiel­l direktør i Aker BP, Anders Hannevik, følgende:

– Vi har skrevet en intensjons­avtale med Base Gruppen og Bane Nor Eiendom. Avtalen åpner for at vi kan samle all vår virksomhet her i regionen under samme tak i Paradis dersom utbyggerne får «go» fra politisk hold til å sette i gang. Vi ønsker primaert et nytt hovedbygg i løpet av 2022.

Leiekontra­ktene til Aker BP og Aker Solutions i Jåttåvågve­ien 10–12 er på seks år, og per i dag har oljeselska­pet tatt i bruk hele seks bygg i Jåttåvågen for å få plass til alle sine egne ansatte (cirka 700), servicetje­nester, kontraktør­er og ansatte hos alliansepa­rtnere. Behovet i dag er vel 2000 kontorplas­ser.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Jåttåvågve­ien 10–12, bygget til venstre, er solgt til det amerikansk­e selskapet H.I.G Capital for rundt 1,7 milliarder kroner.
CARINA JOHANSEN Jåttåvågve­ien 10–12, bygget til venstre, er solgt til det amerikansk­e selskapet H.I.G Capital for rundt 1,7 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway