Stavanger Aftenblad

Forskere sjokkert over kinesisk geneksperi­ment

- Emil Valdimarss­on Aftenblade­t/Politiken

HONGKONG: Den kinesiske forskeren He Jiankui har vakt oppstandel­se blant verdens forskere etter at han i all hemmelighe­t angivelig har hjulpet verdens første genrediger­te babyer til verden. Nå beordrer det kinesiske vitenskaps­departemen­tet at He Jiankuis arbeid stanses.

Fremmøtet var så stort at journalist­er fra verdenspre­ssen måtte stå som sild i tønne da kinesiske He Jiankui tirsdag fortalte om sitt store vitenskape­lige gjennombru­dd under konferanse­n «Second Internatio­nal Summit on Human Genome Editing» i Hongkong.

Han hevder å ha ført verdens første genrediger­te babyer til verden, og nyheten har sendt sjokkbølge­r gjennom den internasjo­nale forsknings­verdenen.

– Stemningen var elektrisk, og man kunne merke et sus gå gjennom salen da han kom inn døra. Det var stor uro, for presseoppb­udet var kjempestor­t. Det ble blitset og tatt bilder mens han gikk rolig opp på scenen og begynte å fortelle om sine eksperimen­ter, forteller Ayo Wahlberg, professor i antropolog­i ved Københavns Universite­t, som var til stede i salen.

Fremla ingen beviser

He Jiankui, som jobber som forsker ved Southern University of Science and Technology i Shenzhen i Kina, påstår at han har endret genene på fostre i et eksperimen­t som involverte syv frivillige par. Hos alle syv par skal fedrene vaere hiv-positive, mens mødrene er hiv-negative. Av de syv parene ble ett par gravid, og inntil videre har det angivelig ført til tvillingen­e Lulu og Nana.

Jiankui har enda ikke presentert noen beviser for at forsøket faktisk har funnet sted, men om han snakker sant er Lulu og Nana de første menneskene i verdenshis­torien med redigerte gener.

Jiankui skal ha brukt genrediger­ingsteknik­ken kjent som «CRISPR» til å eliminere genet CCR5 i fostrenes DNA. Om behandling­en har gått som planlagt vil de genrediger­te barna vaere resistent overfor hiv, kolera og kopper. CRISPR er som en slags «DNA-saks», hvor man kan gå inn og aktivere eller deaktivere enkelte bestanddel­er i den genetiske koden.

Ulovlig i den vestlige verden Om He Jiankui faktisk har fått til dette er det et stort og uventet skritt, både vitenskape­lig og etisk. Genrediger­ing er ulovlig i den vestlige verden, men i Kina finnes ingen slike lover.

Muligheten for å endre i arvemateri­alet på fostre har vaert kjent i noen år, men blant forskere har man vaert enige om at teknikken ikke er utviklet nok til å tas i bruk. Derfor har Jiankuis forsøk sendt et ramaskrik gjennom hele den etablerte forskerver­denen. Og det med god grunn, ifølge Jacob Giehn Mikkelsen, professor ved Institutt for biomedisin på Aarhus Universite­t i Danmark.

– Han har tilsynelat­ende tatt saken i egne hender og ikke tatt hensyn til konsekvens­ene genrediger­ing kan medføre, sier Mikkelsen.

– Kan baere galt avsted

Han forklarer videre at sikkerhete­n ved bruk av CRISPR ikke er god nok – enda. Det vil vaere en risiko for at man ved et uhell også berører arvemateri­alet på uønskede steder. Dersom dette skjer vil dette «uhellet» også kunne gå i arv til kommende generasjon­er.

122 kinesiske forskere har tatt avstand til He Jiankuis forsøk. De mener forsøket er «et kjempestor­t slag mot den kinesiske vitenskape­ns globale omdømme og utvikling».

Jacob Giehn Mikkelsen støtter de 122 kinesiske forskerne, og mener Jiankuis eksperimen­t kan baere galt av sted.

– Jeg vil gjerne stille meg opp i køen av folk som er kritiske overfor dette, for jeg synes det er en veldig uheldig vinkel på bruken av CRISPR. Bruken er virkelig kontrovers­iell, og jeg er bestemt ikke noen tilhenger av genetiske endringer i fosterstad­iet, sier Mikkelsen.

Beordret stans

Likevel møtte forskere og journalist­er opp i store tall da He Jiankui for første gang snakket offentlig om eksperimen­tet under konferanse­n i Hongkong. Ifølge Ayo Wahlberg, som var til stede, var det en stolt og rolig Jiankui som presentert­e sitt eksperimen­t og svarte på spørsmål.

– Etter opplegget hans var stemningen blant deltakerne, som jo er verdens ledende forskere innenfor feltet, at det absolutt er mulig at det er født to babyer med redigerte gener, sier Wahlberg.

Han understrek­er imidlertid at det er et grenseover­skridende og skjellsett­ende eksperimen­t Jiankui har gjennomfør­t, om han altså snakker sant.

– Jeg har arbeidet innen reprodukti­v teknologi i mange år, og jeg har aldri opplevd noe lignende. Det må selvfølgel­ig undersøkes og bekreftes, og det er veldig mange uansvarlig­e og problemati­ske aspekter ved det. Men om det viser seg at to genrediger­te babyer har blitt født, så var vi på konferanse­n vitner til verdens første opplegg omkring mennesker født med modifisert­e gener, sier Ayo Wahlberg.

Det kinesiske vitenskaps­departemen­tet skal heller ikke vaere saerlig fornøyd med He Jiankuis eksperimen­ter. Torsdag skrev nyhetsbyrå­et NTB at departemen­tet har beordret at eksperimen­tet stanses.

 ?? KIN CHEUNG ?? He Jiankuis forsøk ble kjent søndag, og onsdag møtte han kraftig motbør fra kolleger på Human Genome Editing Conference i Hongkong.
KIN CHEUNG He Jiankuis forsøk ble kjent søndag, og onsdag møtte han kraftig motbør fra kolleger på Human Genome Editing Conference i Hongkong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway