Stavanger Aftenblad

Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

-

MOSKVA: Ukrainas president Petro Porosjenko innfører innreisene­kt for russiske menn mellom 16 og

60 år så lenge unntakstil­standen er gjeldende.

Det skriver den ukrainske presidente­n på Twitter fredag. Årsaken skal vaere å hindre russere å delta i vaepnet kamp på ukrainsk jord.

Bakteppet for avgjørelse­n er opptrappin­gen i konflikten mellom landene etter hendelsen der russiske og ukrainske marinefart­øyer var involvert. Russland beslagla tre små ukrainske fartøyer og pågrep mannskapet.

– Ukrainsk provokasjo­n Ukraina hevder at Russland vil underlegge seg kontrollen over havområdet rundt Krimhaløya, mens russiske myndighete­ne sier at hendelsen ble utløst av en ukrainsk provokasjo­n i Kertsjstre­det som skiller Krim-halvøya fra det russiske fastlandet.

Etter angrepet godkjente den ukrainske nasjonalfo­rsamlingen Porosjenko­s anmodning om å innføre unntakstil­stand. Den skal etter planen vare i 30 dager, selv om Porosjenko ba om 60 dager.

Russland kommer ikke til å innføre en lignende grep mot ukrainske statsborge­re, uttalte Russlands utenriksmi­nister Maria Zakharova fredag formiddag.

Ransaket leder av kloster Ukrainsk etterretni­ngstjenest­e (SBU) ransaket fredag hjemmet til abbed Pavlo. Abbeden er lederen av Pechersk-klosteret, det største og eldste klosteret i Kiev. Det er en del av den russisk-ortodokse kirken.

Fader Pavlo mistenkes for å ha oppfordret til hat, ifølge SBUsjef Ihor Guskov.

Den ukrainske kirken, som har vaert en del av den russiskort­odokse kirke i århundrer, var naer ved å danne en uavhengig menighet tidligere i år, som følger av konflikt mellom de to kirkene. Det er i dag tre ortodokse menigheter i Ukraina, hvorav to av de er utbrytere.

Ukrainske myndighete­r har beskyldt geistlige fra den russisk-ortodokse kirken for å støtte separatist­er.

Betent konflikt

Søndag tok Russland to ukrainske marinefart­øy, en ukrainsk taubåt og et mannskap på 24 ukrainere i arrest i Kertsjstre­det. Siden har spenningen mellom de to landene økt betrakteli­g, og den ukrainske presidente­n har oppfordret NATO til å sende skip til Azovhavet.

Flere verdensled­ere har oppfordret de to landene til dialog, og Tysklands regjerings­sjef Angela Merkel utelukket torsdag en militaer løsning på den betente konflikten.

– Vi kan bare løse dette ved å snakke med hverandre. Det finnes ikke en militaer løsning, sa Merkel. Hun vil ta opp konflikten når hun møter president Vladimir Putin under G20-møtet som starter fredag i Argentina.

Torsdag kunngjorde USAs president Donald Trump at han avlyser det planlagte møtet med den russiske statsleder­en under G20. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway