Stavanger Aftenblad

Har USA nådd sin historiske topp?

- Fareed Zakaria fareed.zakaria.gps@turner.com

GJESTEKOMM­ENTAR: Ingenting fyrer Trump-administra­sjonen så sterkt opp som dens motstand mot alle former for internasjo­nalt samarbeid. Så mens verden blir mer kaotisk, ødelegges dermed kreftene som kunne skape orden. Mens Kina sitter stille og fyller lommene med gevinsten.

Helgens G20-toppmøte i Argentina finner sted mens USA fortsatt er verdens sentrum. Den amerikansk­e økonomien blomstrer, dollaren er fortsatt allmektig, amerikansk­e teknologis­elskaper fortsetter å dominere i den digitale økonomien, USAs militaere styrker er fortsatt herre både på land, i luften og på sjøen. Men det er krefter som på både kort og lang sikt arbeider med å ødelegge dette hegemoniet.

Den økonomiske utviklinge­n

Som Ruchir Sharma hos Morgan Stanley har påpekt, ser den globale økonomien ut som om den nå er på sitt høydepunkt. Amerikansk­e aksjer har dette tiåret overgått resten av verdens, og den typen trender er sjelden varige. Dagens oppgangsti­d er den nest lengste i historien, og den står nå for tur for en nedgang. Renten øker, selskapene­s vekst i overskudd sakker av og budsjettun­derskuddet stiger. Selv president Trump virker å vaere klar over sannsynlig­heten for en dukkert, som er årsaken til at han har forberedt som årsaken til den ved å skylde på Sentralban­ken for å heve utlånsrent­en.

Men det er også bredere strukturel­le realiteter som virker inn. Mens USA fremdeles overgår andre ledende økonomier, fortsetter også «the rise of the rest». Kina, verdens nest største økonomi, vokser tre ganger så fort som USAs. For et kvart århundre sto Kina for mindre enn 2 prosent av verdensøko­nomien. I dag står den for 15 prosent, vei mot mer. Kina har ni av verdens 20 mest verdifulle teknologis­elskaper.

Denne økonomiske realiteten har en geopolitis­k effekt. Kina er nå den største handelspar­tneren til ledende latinameri­kanske, afrikanske og asiatiske økonomier, og flere til. Dette gir innflytels­e. Kinas «Belt and Road Initiative» skaper ikke bare markeder, men også en rekke allianser og avhengighe­tsforhold. Og Kina har utvidet sin kontroll i Sørkinahav­et på måter som verken Obama- eller Trump-administra­sjonen har vaert i stand til å blokkere eller motvirke.

Helt siden Irak-krigen

Uansett hvor en drar i verden nå, snakker ledere om USAs tilbaketre­kking for verdenssce­nen. De peker også på at den begynte før Trump. De fleste daterer den til tiden etter den andre Irak-krigen, altså at dette spenner over presidentp­eriodene til både George W. Bush, Barack Obama og nå Donald Trump. Og mens Trumpadmin­istrasjone­ns politikk her er aggressiv, spesielt i handelspol­itikken, har dette handlet om en «Festning Amerika»-mentalitet som over tid søker mot mindre involverin­g i verden, både politisk og økonomisk.

Andre lands ledere peker også på at USA sannsynlig­vis i økende grad vil bli hemmet av sine voksende budsjettpr­oblemer. Financial Times’ Gillian Tett peker på at den amerikansk­e regjeringe­n nå bruker 1,4 milliarder dollar per dag på sin gjeld, ti ganger mer enn de neste største industrial­iserte landene gjør. Etterhvert som rentene øker og flere amerikaner­e når pensjonsal­deren og belaster helsebudsj­ettet, vil den føderale regjeringe­ns handlingsr­om bli strammere. Ezra Klein har bitende beskrevet at amerikansk­e myndighete­r er «et forsikring­skonglomer­at som er beskyttet av en stor, stående haer», og dette blir tydeligere for hver dag som går.

Amerikansk tilbaketre­kking fra verden vil ikke skape en bedre verden. Den vil bli skitnere og styggere. For å få et glimt av dette, se på situasjone­n i Midtøsten i dag. Ettersom USA har trukket seg tilbake som regionens maktmegler – med gode relasjoner på alle sider og forsøk på oppnå en viss grad av stabilitet – rir både Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia inn på scenen med økt innflytels­e. USA har rett og slett outsourcet sin Midtøstenp­olitikk til Saudi-Arabia, og dermed støttet saudienes hensynsløs­e oppførsel i regionen, med blant annet det resultat at krigen i Jemen er blitt verdens største humanitaer­e krise, med 12 millioner mennesker på randen av hungersnød.

Og Kina skummer fløten

I en tid hvor graden av uorden i systemet intensiver­es, når USA står overfor reelle begrensnin­ger i hva landet kan gjøre internasjo­nalt, ville den klokeste strategien vaere å styrke de internasjo­nale institusjo­nene og normene som USA bygde opp etter den andre verdenskri­g. Både for å oppretthol­de en viss grad av stabilitet, men også for å bevare og utvide amerikansk­e interesser og verdier. Den smarteste måten å begrense Kinas muligheter på er ikke en standhafti­g politikk for holde Kina tilbake, men heller med en spissfindi­g tilnaermin­g som tvinger Beijing til å bli forankret i og avhengig av det internasjo­nale samfunn. Kina forstår dette og forsøker hardt å fri seg fra multilater­ale grupper. Landet foretrekke­r heller å håndtere andre land hver for seg, slik at de alltid vil tårne over sine forhandlin­gspartnere.

Og likevel, ingenting fyrer Trump-administra­sjonen så sterkt opp som dens motstand mot alle typer av multilater­alisme. Og dermed, mens verden blir mer kaotisk, ødelegges kreftene som kunne skape orden. Og som så ofte er tilfelle, Kina sitter ganske enkelt stille og fyller lommene med gevinsten.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

USAs tilbaketre­kking fra verden spenner over presidentp­eriodene til både George W. Bush, Barack Obama og nå Donald Trump.

 ?? ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX ?? Kina og Xi Jinping har størst nytte av alle av USAs tilbaketre­kking fra verden, både økonomisk og maktpoliti­sk. Og denne tilbaketre­kkingen, som skaper uorden i verden, startet allerede under George W. Bush og fortsatte under Barack Obama.
ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX Kina og Xi Jinping har størst nytte av alle av USAs tilbaketre­kking fra verden, både økonomisk og maktpoliti­sk. Og denne tilbaketre­kkingen, som skaper uorden i verden, startet allerede under George W. Bush og fortsatte under Barack Obama.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway