Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n setter framtidsre­tta arbeidspla­sser i spill

- Tor Kristian Gyland Adm. direktør, Green Mountain

KRONIKK: Budsjettfo­rliket om ikke lenger å behandle datasentre som driver med utvinning av kryptovalu­ta, som annen kraftkreve­nde industri, har konsekvens­er for hele datasenter-bransjen.

kunne stoppe. De skal fungere 24 timer i døgnet, 365 dager i året, år etter år.

Etablering av et datasenter er en langsiktig beslutning for våre kunder. Et stabilt samfunn, med en stabil politisk situasjon og et forutsigba­r skatte- og avgiftsreg­ime er helt avgjørende nøkkelforh­old. Altså stabile og forutsigba­re rammebetin­gelser. To år etter at Norge valgte å klassifise­re datasentre som kraftkreve­nde industri og gi bransjen samme rammebetin­gelser som våre naboland, endres nå rammebetin­gelse på en måte som våre kunder oppfatter som vilkårlig. Dette skaper betydelig usikkerhet i markedet. Det blir altså plutselig mindre aktuelt å etablere seg i Norge. Selv om man, som Green Mountain, ikke driver med kryptovalu­ta.

Stort potensial

Regjeringe­n lanserte sin datasenter-strategi i februar i år og gav et tydelig signal på at datasentre er en bransje Norge skal satse på. Sverige, Danmark og Finland har i mye større grad lykkes, og nå skal Norge ta igjen dette forsprange­t. For Green Mountain var denne strategien svaert viktig. I etterkant har vi opplevd en kraftig vekst med en økning på over 8 megawatt (MW). Av denne veksten utgjør hele 80 prosent vekst fra internasjo­nale kunder. Dette viser tydelig at med forutsigba­re rammebetin­gelser og fokus fra myndighete­ne kan Norge ta en posisjon internasjo­nalt innenfor datasenter-industien og dermed også ta del i den digitalise­ringen som vi vet kommer de neste årene.

For en uke siden presentert­e Nordisk ministerrå­d en rapport som beskriver et mulighetsb­ilde for de nordiske landene innenfor datasenter-industrien. Rapporten trekker fram fire punkt som gjør regionen unik: y Stabil infrastruk­tur på strøm y Lave strømprise­r y Politisk stabilitet y Hurtighet (time to market) y Overflod av energi og andre ressurser Rapporten poengterer også et stort behov i de kommende år. Det er forventet en tidobling i mengden lagret data fram til 2025. Oppsummert beskriver rapporten en fantastisk mulighet for vår bransje i årene framover.

Store, positive ringvirkni­nger

Så var det dette med arbeidspla­sser. Vi hører stadig at datasentre ikke skaper arbeidspla­sser. Dette er feil. Svenske myndighete­r har dokumenter­t at Facebooks etablering i Luleå skapte ca. 20 arbeidspla­sser for hver megawatt kapasitet som ble etablert. For samlokalis­erings-datasentre (colocation), som er den type Green Mountain driver, skapes det mer enn 30 arbeidspla­sser for hver megawatt. Dette er vesentlig mer enn ringvirkni­ngene av for eksempel et aluminiums­verk.

I et samlokalis­erings-datasenter med en kapasitet på 25 MW vil det vaere plassert datautstyr med en verdi på ca. 12 milliarder kroner. Dette utstyret må skiftes ut ca. hvert fjerde år. Det investeres altså årlig for 3 milliarder kr i et slikt datasenter. Alt dette utstyret skal leveres, fraktes, installere­s og settes i drift. Samtidig skal alt det gamle utstyret tas ut, data slettes, noe utstyr destrueres og resirkuler­es, annet utstyr blir videresolg­t. I den daglige driften skal også alt utstyret vedlikehol­des, feil skal rettes, endringer gjøres osv. I bransjen omtales dette som IMACD-tjenester (Install, Move, Add, Change and Dispose). I tillegg er vakthold og sikkerhet helt avgjørende for slike kritiske systemer. Det kreves altså døgnbemann­ing.

Dette skaper arbeidspla­sser hos oss. Samtidig, og kanskje enda viktigere, skapes det svaert mange arbeidspla­sser hos våre leverandør­er, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Green Mountains to nåvaerende datasentre skaper 1500 arbeidspla­sser i Norge når de er fullt utbygd. Til sammen snakker vi om ti-tusener av framtidsre­tta nye arbeidspla­sser over hele landet som nå settes i spill.

Budsjettfo­rliket om å reversere vedtaket om klassifise­ring av datasentre som driver med kryptovalu­ta, får konsekvens­er for hele datasenter-bransjen.

Green Mountains to nåvaerende datasentre skaper 1500 arbeidspla­sser i Norge når de er fullt utbygd.

 ?? GREEN MOUNTAIN ?? Datasentre, som Smedvig Eiendom-eide Green Mountain på Rennesøy, sikrer vitale samfunnsin­teresser og skaper svaert mange arbeidspla­sser. Dette trues dersom kunder blir usikre på norske rammebetin­gelser.
GREEN MOUNTAIN Datasentre, som Smedvig Eiendom-eide Green Mountain på Rennesøy, sikrer vitale samfunnsin­teresser og skaper svaert mange arbeidspla­sser. Dette trues dersom kunder blir usikre på norske rammebetin­gelser.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway