Stavanger Aftenblad

Stavanger løfter barneverne­t

- Erlend Jordal Kommunalst­yret for levekår, Stavanger, H

POLITIKK: Høyre sammen med samarbeids­partiene har lagt fram forslag om flere stillinger i barneverne­t.

Vi har også lagt inn midler til kompetanse­heving, veiledning og kjøp av ny teknologi.

Et godt barnevern handler i ytterste konsekvens om å ta vare på de barna som andre ikke tar vare på. Vi har mange gode ansatte i barneverne­t som gjør en fabelaktig jobb, og Høyre har med samarbeids­partiene lagt fram forslag om at der skal bli enda flere stillinger der i årene framover.

Det er grunn til å minne om at økningene i Bergen, som noen partier henviser til (Dari Maria Johnsen i MDG og Ine Haver i Ap i et innlegg 28.11. i Aftenblade­t), kommer etter granskning­er og tilsyn våren 2018 som avdekket at kommunen brøt loven og ga tjenester som ikke var forsvarlig­e. Disse rapportene rystet det politiske miljøet i Bergen.

God og sterk tjeneste

I Stavanger hadde man også en granskning i 2015, der ble det påpekt at barneverne­t i Stavanger hadde gjort de viktige grepene som skulle til, inkludert en økning på 14 stillinger, som gjorde at vi hadde en god og sterk tjeneste på plass.

Det betydde at tilbudet var forsterket og leverte stadig bedre på kvalitet. Resultater av dette var gode: Nesten ingen fristbrudd, en markant forbedring på medarbeide­rundersøke­lsen. Og det ble rapportert fra flere avdelinger, at det gikk langt raskere for barn å få tiltak på plass.

Men flertallsp­artiene var likevel opptatt av at vi måtte få på plass en egen kvalitetsp­lan – og vi fremmet derfor et forslag om det. Fordi det er utfordring­er, og behov som må løses. En slik plan vil danne grunnlaget for en langsiktig styring av barneverne­t, håndtere utfordring­er, se på endringen av trendene, analysere nye behov slik at vi sikrer god kvalitet for ungene i byen vår.

Historisk

Rådmannen foreslår i sitt budsjett for 2019 å opprette to nye stillinger i barneverne­t. Men flertallsp­artiene er ikke fornøyd med det – og foreslår en videre opptrappin­g de neste tre årene med totalt åtte nye stillinger for barneverne­t. Det er historisk – og det har aldri blitt gjort før. Dette er altså et løft for barneverne­t – som leverer bra i dag – men som vi dermed sikrer vil levere bedre i fremtiden.

I tillegg vil vi i årene fremover sikre bedre veiledning av nyansatte i tjenesten. Vi vil se på kompetanse­behov, etterutdan­ningsbehov og hvordan satsingsom­rådene i den nye kvalitetsp­lanen kan følges opp. Dessuten gjennomfør­es brukerunde­rsøkelser og andre undersøkel­ser jevnlig. For eksempel har vi gjennomfør­t en fosterhjem­sundersøke­lse våren 2018 – der fosterfore­ldrene melder tilbake anonymt om hvordan samarbeid, relasjoner og oppgaveløs­ning sammen med barneverne­t ble løst. Scoren her var god.

Lykkes med mye

Generelt sett lykkes en med mye – men det var noen felt en må forbedre. Blant annet tilgangen til tolketjene­ster for foreldre som får barn med et annet morsmål. Dette følger vi opp.

Kvalitet handler om å tenke systematis­k, jobbe systematis­k, rette opp i skjevheter og endre systemer som ikke fungerer godt nok. Det handler om å tette kompetanse­hull og laere opp ansatte i ny teknologi som gjør arbeidsdag­en enklere. Og så handler det om å gi nok kapasitet – men ikke bare det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway