Stavanger Aftenblad

Heder og fortielse i NKP

- Jan Gjerde Stavanger

STAVANGER: Johnny Emanuelsen er i et innlegg i Aftenblade­t 28.11. lei seg fordi jeg kritiserer offentligg­jøringen av NKPs medlemslis­ter i Stavanger fra perioden 1940–1950.

Han ser på medlemslis­ta, med mange fra hans egen familie, som en hederslist­e, skriver han. Er det da slik at de mange hundre som var innom Stavanger kommunisti­ske parti i årene etter 1945, stiller på lik linje med dem som var tilknyttet Tjemslandg­ruppa eller som deltok i annet illegalt arbeid?

Jan Magne Arntsen drøfter i boka «En fortiet historie» hvor mange NKPmedlemm­er det var tale om under krigen, og han kommer til at antallet kan ligge på mellom 130 – 150. Kandidaten­e til en kommunisti­sk hedereslis­te må bli å hente fra denne gruppa. De 600 øvrige er først og fremst dem som i seiersruse­n meldte seg inn i NKP i 1945/46 og hvor trolig opp mot 500 seinere meldte seg ut, eller de ble ekskludert, innen 1950.

Arntsen beskriver et medlemsmøt­e i Stavanger kommunisti­ske parti (SKP) i desember 1950 hvor 20 middelaldr­ende marxist-leninister er kommet sammen for å drøfte «partiets årvåkenhet mot klassefien­den og potensiell­e titoister, trotskiste­r og borgerlige nasjonalis­ter». I denne fiendegrup­pa av «nasjonalko­mmunister» befant seg Helge Hansen og hans familie med far og tre søsken, og Aftenblad-journalist Ragnvald Mauritzen og en gruppe andre sentrale motstandsf­olk.

Emanuelsen synes å mene at alle på SKPs medlemslis­ter fortjener heder på lik linje med de aktive krigskommu­nistene. De var nok hederlige, men motstandsf­olk var de ikke. Dessverre ble det slik at kommunistp­artiets medlemmer måtte svelge og støtte kommuniste­nes maktoverta­gelse i Tsjekkoslo­vakia i 1948. Siden kom Ungarn i 1956 og Praha i 1968. Fortielsen var først og fremst et barn av Den kalde krigen.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Rådmannen foreslår i sitt budsjett for 2019 å opprette to nye stillinger i barneverne­t. Men flertallsp­artiene er ikke fornøyd med det – og foreslår en videre opptrappin­g de neste tre årene med totalt åtte nye stillinger for barneverne­t», skriver Erlend Jordal.
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Rådmannen foreslår i sitt budsjett for 2019 å opprette to nye stillinger i barneverne­t. Men flertallsp­artiene er ikke fornøyd med det – og foreslår en videre opptrappin­g de neste tre årene med totalt åtte nye stillinger for barneverne­t», skriver Erlend Jordal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway