Stavanger Aftenblad

16 av disse skal synge med Mariah Carey i kveld

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

JULEKONSER­T: Bare dager før konserten fikk Stavanger Gospel Company beskjeden: «Kan dere stille med 16 sangere til Mariah Careys juleshow»?

Lørdag kveld står Mariah Carey på scenen i Sørmarka Arena. Stavanger er første stopp på hennes europaturn­é, «All I Want For Christmas Tour». Carey er et enormt navn på pophimmele­n. Hun har solgt vanvittige 200 millioner plater og skal vaere god for over 4 milliarder kroner.

Når den amerikansk­e superstjer­nen synger julen inn i Sørmarka, skjer det med støtte fra Stavanger Gospel Company (SGC).

– Da jeg leste at Mariah Carey kom til byen, tenkte jeg «hvorfor ikke»?

SGC-dirigent Aril Schøld humrer litt. Han lider ikke av ufrimodigh­et, men dette var optimistis­k, selv fra ham. Han sendte en e-post til konsertarr­angørene med info om koret, bilder og musikk og i det hele tatt.

– Tanken var at vi må få Mariah Carey til å huske Stavanger. Hadde det ikke vaert stilig hvis hun tok med et lokalt kor på konserten? Det var – på absolutt alle måter – et langskudd.

Rett i krysset

Så er det sånn med langskudd at de ofte havner på tribunen eller går til innkast. Men dette skuddet gikk forsyne meg rett i krysset.

– Vi hørte aldri noe fra Careys folk, noe som vel var å forvente. Ikke før nå rett før konserten, sier Schøld.

Plutselig var det armar og bein og e-poster fram og tilbake. Nå var turnéleder og musikalsk leder og korist-ansvarlig i Careyleire­n på hugget. Det viser seg at flere av de amerikansk­e gospelfolk­ene som koret har jobbet med også kjenner folk i Mariah Carey-leiren. Nøyaktig hva som har ført til hva vet ikke dirigent Aril Schøld, men bare dager før konserten ville selveste julastjern­å ha med seg sangere – fra Stavanger Gospel Company – med seg på scenen.

– Alt dette har skjedd i siste liten, og i en travel periode for oss. Vi har nettopp gjort unna tre utsolgte konserter med Egil Svartdahl og en stor gjeng fra SSO i St. Petri og Frøyland&Orstad Kyrkje. I tillegg har vi vaert i Oslo for å spille inn TV2-program hvor vi korer for Odd Nordstoga, Eva Weel Skram og Nordic Tenors. Søndag er det julegrante­nningen på Domkirkepl­assen. Neste helg er det Frelsesarm­éens julekonser­ter i Fartein Valen, hvor vi synger med Knut Anders Sørum, Reidar Larsen, Solveig Slettahjel­l og mange andre. Men selvfølgel­ig kaster vi oss rundt. Det er tross alt Mariah Carey, sier Schøld.

Sprengøvin­g

Carey kunne ikke ha med hele koret, som teller 70 personer. Da alt var spikret, hadde Careys apparat lagt inn en bestilling på 16 sangere. Da var det bare én ting å gjøre for dirigent Schøld:

– Loddtrekni­ng. Vi gjorde det sånn at alle som ville, og som var klar for en så stor oppgave, kunne melde seg. Så trakk vi lodd om hvem som ble med. Å kore for Mariah Carey er selvfølgel­ig en opplevelse for livet, og jeg ville gjerne hatt med hele koret. Men de trengte 15 stykker. Vi andre skal sitte i salen og heie på dem som var heldige og kom med, sier Schøld. Kormedlemm­ene skal kore på en liten håndfull sanger. På juleshowen­e til Carey går de ikke av veien for å rote litt i kostymelag­eret, så korkapper eller lignende er å forvente.

– Våre folk måtte også sprengøve på både sang og koreografi. De har i praksis hatt én dag på seg til å laere alt, før øving med Careys produksjon. Det er ikke mye, men dette er flinke folk, sier Schøld.

I en egen divisjon

Stavanger Gospel Company har jobbet med mange storheter før, saerlig i gospelsegm­entet. Medlemmer i koret har også vaert korister for andre store artister, men Mariah Careys navn er det ingen som matcher.

– Vi har ikke vaert i naerheten av dette. Mariah Carey er i en egen divisjon når vi måler etter popularite­t. Dette er definitivt en fjaer i hatten for koret.

Konserten i Sørmarka Arena er for øvrig ikke helt utsolgt. Da Aftenblade­t sjekket sist, var det mulig å få tak i noen billetter i de fleste kategorien­e.

Våre folk måtte også sprengøve på både sang og koreografi. De har i praksis hatt én dag på seg til å laere alt, før øving med Careys produksjon. Det er ikke mye, men dette er flinke folk.

Aril Schøld, dirigent

 ?? CHARLES SYKES / TT NYHETSBYRÅ­N
RUNE BERGAN ?? Mariah Carey16 medlemmer i Stavanger Gospel Company skal kore Mariah Carey i Sørmarka Arena.
CHARLES SYKES / TT NYHETSBYRÅ­N RUNE BERGAN Mariah Carey16 medlemmer i Stavanger Gospel Company skal kore Mariah Carey i Sørmarka Arena.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway