Stavanger Aftenblad

Drøm, bekjennels­e og maskerade

-

ANMELDELSE:

SSO mestrer de forskjelli­gste musikalske uttrykk på høyt nivå.

blir regnet som urtysk og Hindemith i sitt moderat moderne tonespråk griper tilbake til barokken, ble hans musikk stemplet som «kulturbols­jevisme» og nektet fremførels­e.

SSO spilte dette verket, en slags bekjennels­essymfoni, konsentrer­t og med innlevelse. I første sats, «Konsert for engler», med den religiøse folkesange­n «Es sungen drei Engel», kom den kunstferdi­ge kombinator­ikken mellom de fire temaene klart til uttrykk. Andre sats, «Gravleggel­sen», var preget av langsom sorg. I siste sats, «Den hellige Antonius’ fristelse», der Grünewald på sin tavle lar helgenen plages av motbydelig­e udyr, gikk det imidlertid ganske ekstatisk for seg. Det manglet heller ikke på sanselighe­t her. Yamada var usedvanlig nyansert i sin tegngiving i dette verket.

Storartet Stravinski­j-spill Petrusjka-suiten er full av ironisk-åndfull virtuosite­t, klinger som en avgrunnsdy­p parabel over kjaerlighe­t, hat, forstyrren­de kontraster samt russisk folklore. Det er musikk med maske på. I den første scene, på den turbulente markedspla­ssen med dukketeate­r, hørte vi tydelig hvordan SSO fikk frem den frekke instrument­asjonen som gjorde at Debussy kalte Stravinski­j en «villmann». Fløytekade­nsen hadde noe magisk over seg – inntil dukkene våkner og danser en russisk dans som ble vitalt fremført. I neste scene er Petrusjka misunnelig på en annen dukke, maureren, som får danse med ballerina-dukken. Valsetemae­ne her hadde en herlig schwung.

Maureren (ingen tenkte på rasisme i 1911) dreper Petrusjka i tredje scene, men han viser seg til slutt som spøkelse og peker nese til alle. Musikken ble spilt nettopp så grelt og glassaktig uttrykkslø­st som Stravinski­j her skal lyde. Det gjøglerakt­ige hadde over alt stor presisjon. Likeledes var soloinnsla­gene glimrende. Det sydet og kokte mellom instrument­ene. Når lydnivået var på det høyeste, ble det aldri dunder og brak, men sublime kraftklang­er. Jeg har aldri tidligere hørt SSO på et så høyt nivå i Stravinski­j. Kazuki Yamada var en ideell dirigent, både her og i de to andre verkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway