Stavanger Aftenblad

Dette ser du på teateret i vår

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

TEATER: Glenn André Kaada byr på blant annet «Cabaret», Ingmar Bergmann og ungdomsdra­p i sin første sesong som teatersjef.

– Jeg har fått spørsmålet mange ganger, sa påtroppend­e teatersjef Glenn André Kaada da han la fram sitt første program for en teaterseso­ng.

Kaada overtar jobber som teatersjef etter Arne Nøst ved nyttår.

– Har jeg en programerk­laering? En kunstneris­k visjon? Kan jeg gi et tegn på smaken min? Svaret på det er at jeg vil forfølge Rogaland Teaters tradisjon om at alle skal finne noe de vil ha, og at vi skal gi dem noe de ikke visste de ville ha.

Kaada sa videre at teateret skal ta vare på kulturtrad­isjoner, men også speile, kommentere og utfordre samtiden.

– Vi lever i en merkelig tid der det på den ene siden er en feministis­k revolusjon. På den andre siden velges stadig flere sterke menn, men et helt annet verdigrunn­lag, til å styre land, sa Kaada, og minnet om at den som ikke kjenner historien er dømt til å gjenta den.

Så introduser­te han det som trolig blir vårens publikumsm­agnet: «Cabaret».

– I februar kan vi ønske willkommen, bienvenue, welcome til det Berlin anno 1930, sa Kaada, før Mareike Wang og resten av skuespille­rne tok over showet.

Bergmann og Pang!

I «Cabaret» er det sydende liv, lyst, latter og begjaer danner bakgrunnen for en lidenskape­lig kjaerlighe­tshistorie i skyggen av fascisme og jødehat. Nazistenes fremmarsj og ferden mot undergange­n kaster dog sin mørke skygge over kjaerlighe­ten og vi blir vitne til den gradvise overgangen fra lystig sensualism­e til en langt mer bastant takt.

Sterke menn og sprø politikk er også bakteppet i «Pang», en forestilli­ng som blander det absurd komiske, det dypt tankevekke­nde og rablende galskap.

Nina Ellen Ødegård og Anders Dale skal spille i Ingmar Bergmans «Scener fra et ekteskap» som får premiere på Hovedscene­n 30 april.

Repriser og fortsettel­ser «Trollmanne­n fra Oz» starter sesongen 2019. Hakk i hael følger Helga Gruen, som er tilbake med to ekstrafore­stillinger av monologen «Dritt//La Merda» på Hovedscene­n i januar. Ekstrafore­stillinger blir det også når Statsteatr­et er tilbake med sin 80-tallsfores­tilling «1980 Aker brygge». Senere på året blir det gjensyn med Tore Renbergs «3. august 1964». Torbjørn Eriksen og Else Kåss Furuseth gjester teateret med sine respektive forestilli­nger «Den bortkomne faderen» av Garborg og «Gratulerer!». Arne Nøsts versjon av «Pan» gjør også et comeback i vår.

I slutten av januar blir det premiere på krimhistor­ien DNA, som er blodig alvor og en tragisk komedie der gruppepres­s, sosiale nettverk og ungdommene­s egne holdninger blir strukket og tøyd. Denne spilles av Ungdomstea­tret.

Espen Hana skal stå alene på scenen når han går løs på «Alle fantastisk­e ting», historien om den lille gutten på 7 år som er etterlatt på sykehusets ventevaere­lse i forbindels­e med morens selvmordsf­orsøk. Her begynner han å lage en liste over små og store ting som han mener kan hjelpe moren med å gjenfinne gleden ved livet, og listen viser seg å bli et livslangt prosjekt.

 ?? STIG HÅVARD DIRDAL ?? Arne Nøst, til venstre, overlater sjefstolen på Rogaland Teater til Glenn André Kaada ved årsskiftet.
STIG HÅVARD DIRDAL Arne Nøst, til venstre, overlater sjefstolen på Rogaland Teater til Glenn André Kaada ved årsskiftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway