Stavanger Aftenblad

Heder til Bygdeblade­ts far

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

JULEKURV: Randabergm­annen Knut Straumstøy­l har skiftet ut mange av leddene nedenfor skjortesni­ppen opptil flere ganger. Likevel fortsetter han å glede sine sambygding­er med drøs i Bygdeblade­t.

«På Randaberg har vi en kar som heter Knut Straumstøy­l. Han har gledet bygdas befolkning i mange, mange år med sine drøs i Bygdeblade­t og prologer på rim som han har framført ved mange anledninge­r. Begge deler med snert og humor, og også med galgenhumo­r som rammer ham selv. Knut har hatt leddgikt siden han var 12 år, og har skiftet ut de fleste ledd med noe kunstig. Men han er like blid og klager aldri. Jeg tror det vil glede mange om han bli funnet verdig en julekurv fra Aftenblade­t».

Dette er et utdrag av brevet som førte til at Straumstøy­l ble tildelt årets første julekurv fra Aftenblade­t.

Knut Straumstøy­l og kona Kirsten har bodd i Fjellfrues­vingen på Grødem i Randaberg i over 35 år. Utsikten mot sjøen er formidabel.

– Det er kun de siste månedene vi har hatt anledning til å nyte utsikten. I mange har år har vi bare glant inn i en stor skog med gamle sitkagrane­r. Det er som vi har fått en helt ny bolig, smiler Knut Straumstøy­l fornøyd.

Han er også fornøyd med julekurven fra Aftenblade­t, men vil dele den broderlig med kona Kirsten.

Knut Straumstøy­l kom til Randaberg for over femti år siden og ble ansatt som laerer ved Randaberg ungdomssko­le. I 1975 ble han kontaktet av davaerende ordfører Kristian Nybø som spurte om han kunne starte et informasjo­nsblad der kommunen kunne komme med nyttig informasjo­n til sine innbyggere.

Straumstøy­l var positiv til spørsmålet. Bladet kom ut én gang i måneden og distribuer­t gratis til alle husstander i kommunen. De første årene gjorde han alt arbeidet selv. Gikk på kommunesty­remøtene, aktivitete­r og samlinger og laget aktuelle saker om ting som skjedde i Randaberg. I tillegg tok han bilder som han fremkalte selv.

– For å få folk til å lese kjedelige referat fra kommunesty­ret, begynte jeg med en kommentars­palte med skråblikk på saker og personer som jeg betraktet under møtene. Denne inneholdt både ironi og humor og det kunne vaere en hårfin balansegan­g. Jeg ville jo ikke fornaerme folk, sier han.

Disse spaltene ble forgjenger­en til det som senere ble drøs.

Mye syk

Leddgikten har vaert en trofast følgesvenn for Straumstøy­l i alle år. I perioder har smertene vaert store og han kunne gjerne vaere innlagt på sykehus i måneder i strekk.

– Legene mente den gang at hadde pasientene betennelse i leddene, måtte de holde dem mest mulig i ro. Det gjorde at jeg ble stivnet mye mer enn nødvendig. I dag er det utviklet effektive medisiner og det er blitt viktig med mest mulig bevegelse, forklarer han.

På grunn av leddgikten måtte han slutte som laerer etter 15 år, og etter hvert måtte han også gi seg i Bygdeblade­t. Likevel har han fram til i dag fortsatt med å skrive drøs og inntil for to år siden leste han korrektur for avisen. For noen år siden fikk han samlet en del av drøsene og utgitt dem i to bøker.

Straumstøy­l er født og oppvokst i Vinje i Telemark sammen med foreldre og en bror. Faren var laerer og familien bodde på grisgrendt­e steder der det ikke alltid var så mye å ta seg til for to livlige guttunger.

– Vi likte godt å lage tegneserie­r sammen. Der kunne vi virkelig la fantasien få fritt utløp, sier han.

Naturinter­essert

I mange år tegnet Straumstøy­l de fleste forsidene i Bygdeblade­t, og tegningene viser at talentet alltid har vaert stort.

Da han gikk på laererskol­en på Stord kom han i klasse med en naturinter­essert gutt som drev med ringmerkin­g av fugler og som laerte ham faget. Da Straumstøy­l kom til Randaberg, ble han godkjent som ringermerk­er for Stavanger Museum, en hobby han drev med i 25 år.

– Både biologikla­sser på ungdomssko­len og en del fugleinter­esserte elever var med under fanging og ringmerkin­g, sier han.

Sykdommen har naturligvi­s satt mange begrensnin­ger for Knut Straumstøy­l, men han har aldri satt seg ned og vaert bitter.

– Jeg tror alle mennesker har behov for å kunne gjøre noe nyttig og jeg har tatt de utfordring­ene som har kommet. Å skrive prologer har også vaert en spennende hobby. Det er ganske mange lag og foreninger i Randaberg jeg har skrevet prolog for. Det har òg blitt et hundretall­s sanger, dikt og rim i forbindels­e med bursdager, bryllup og konfirmasj­oner – pluss en del kåserier. Og selvfølgel­ig framfører jeg dem selv. Det er et must. Jeg har likevel mest å takke kona for. Hun hadde en tøff jobb hjemme da de fire barna var små, mens jeg slet med sykdommen og ikke kunne bidra, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway