Stavanger Aftenblad

Ny drakt skal styrke Rennesøys identitet

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FESTDRAKT: Sammen med tante Berit Garvik, har Suzanna Freeman-Fanuelsen brukt to år og 250.000 kroner av egen lomme på å utvikle en ny festdrakt til Rennesøy kommune.

Nylig hadde Suzanna Freeman-Fanuelsen visning på den nye drakten på Utstein Kloster. Både ordfører og de frammøte var godt fornøyd med resultatet.

–Dette har vi gledet oss til lenge. Jeg håper drakten vil vaere med å styrke identitete­n til Rennesøy når vi snart skal bli en del av Stavanger, sa Rennesøyor­dfører, Dagny Sunnanå Hausken i sin tale på Utstein Kloster.

Suzanna Freeman-Fanuelsen fikk ideen om å lage en drakt da hun var på familiehyt­ta i Holtaheia for et par år siden. Siden har det blitt mye arbeid. Å finne det rette motivet av klosteret som skulle broderes inn på ryggen til drakten var en utfordring.

– Etter flere måneders søk på google, fant jeg et 100 år gammelt bilde av klosteret som jeg var fornøyd med. Illustratø­r Rita Lindås ble koblet inn og resultatet ble veldig bra, sier Freemann-Fanuelsen.

Det har vaert viktig for henne å bruke norske produkter og fagfolk fra Norge.

Gudbrandsd­al Ullvare, Hillesvåg Ullvare, Krivi Vev, Solberg Spinneri, Felagi tekstiltry­kk, Møre bånd og vev har bidratt. Therese Sogn har vevet sjalet og Folke Helle har laget alt sølvet for hånd. Søljen er motiv av Utstein Kloster.

Freemann-Fanelsen klarte ikke helt å holde seg innenfor Norge, skjortesto­ffet er laget i Portugal og broderigar­net kommer fra Russland.

– Mitt mål med denne drakten er at vi som bor på Rennesøy, er glade i Rennesøy, kan ha noe eget som et vårt når vi nå blir slått sammen med Stavanger, sa Freeman-Fanuelsen i talen sin og la til at hun aldri hadde kommet i mål om det ikke var for den naermeste familien og tante Berit Garvik.

– Hva koster drakten?

– Ferdig sydd inkludert tre møter og prøvinger kommer prisen på kroner 41.300, inkludert stakk, skjorte, cape og sjal. I tillegg kommer sølvet på kroner 17.026.

Nå har Suzanna Freeman-Fanuelsen gjort sin del, nå er det bare opp til Rennesøy-folk og andre å ta drakten i bruk.

48-åringen har de siste årene drevet Suzannas lille Systue på Rennesøy.

 ?? EMIL FANUELSEN ?? Fra venstre: Rennesøyor­dfører Dagny Sunnanå Hausken, modellene tre år gamle Rakel Østebø, 16 år gamle Hilde Nielsen Rynning og Suzanna Freemann-Fanuelsen.
EMIL FANUELSEN Fra venstre: Rennesøyor­dfører Dagny Sunnanå Hausken, modellene tre år gamle Rakel Østebø, 16 år gamle Hilde Nielsen Rynning og Suzanna Freemann-Fanuelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway