Stavanger Aftenblad

Henry Hinna 90 år

- Stefan Merenyi

Tidligere fotballspi­ller, leder og materialfo­rvalter i Viking,

Henry Hinna, Stavanger, blir 90 år søndag

2. desember.

Opplagt og i fin form med imponerend­e hukommelse.

– Hvis det ikke var deg så ville jeg aldri stilt opp, sier Henry mens han nipper til kaffekoppe­n.

– Har du sett et Viking-lagbilde hvor jeg er med på? Har du lest et intervju noe sted hvor jeg uttaler meg? Nei! Jeg liker ikke oppstyr.

I 16 år var han selger hos Høvig Lys. – Jeg har vaert med på å opplyse og belyse folket, sier Henry spøkefullt. De kjappe og treffende bemerkning­ene sitter ennå.

Siden 1945 har han vaert i Viking. Gikk gradene, gutte- juniorlag og A-laget hvor han er oppført med tre serieog 14 privatkamp­er. Han fungerte som trener/oppmann og leder i U-avdelingen.

I 1989 ble han tildelt Vikings fortjenest­emedalje. Både Henry, kona Marit og datteren Marianne var engasjerte i Viking. Men motgangen meldte seg også hos familien Hinna. Kona døde i 1989 av livmorskre­ft. Sorgen var tung å baere. Men skjebnen var ikke ferdig med å vaere ubarmhjert­ig. Sjokket var brutalt og vanskelig å fatte da datteren Marianne fikk brystkreft. Henry måtte igjen vaere den sterke bjelken som tok imot både den fysiske og psykiske belastning­en.

I 1999 døde Marianne. Henry var plutselig alene. Å miste de naermeste fremkalte ubeskrivel­ige smerter og reaksjoner. Henry var knust. Baerebjelk­en begynte å slå sprekker.

Men Henry har vaert flink til å bearbeide sorgen. Han fikk god hjelp av alle sine venner i Viking. Hurtig, småtrippen­de med korte skritt og capsen på plass vasket og ordnet han draktene. Arbeidet gikk unna tilsynelat­ende med liv og lyst. Men innerst inne gnaget smertene og livet virket meningsløs­t og urettferdi­g.

Sårene har ennå ikke grodd men det gode Viking-miljøet hjalp han over kneiken.

Arbeidet rundt A-laget var den beste terapien for en livsglad Henry. I årenes løp har mange dyktige Viking-spillere stiftet bekjentska­p med den humørfylte gledespred­eren. De gode kommentare­ne kommer hele tiden.

Da han ble 85 år var det slutt med hobbyjobbi­ng i Jåttåvågen. Han savner miljøet. Har bare vaert på stadion er par ganger i år.

Henry kjører bil ennå og sammen med Gisle Oseberg farter de rundt og spiser god mat forskjelli­ge steder.

– Gisle er som en støttekont­akt for meg, sier Henry.

– Hvordan er helsen i dag?

– Til å leve med, kommer det kontant. Men han savner jobben, miljøet og familien.

– Jeg arrangerer ingen mottakelse og det blir ingen feiring - jeg er bortreist på dagen, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway