Stavanger Aftenblad

Slike bilder vil ikke landslagss­jefen se i år

- Mette Bugge Stig Nilssen stig.nilsen@aftenblade­t.no

HÅNDBALL: Skuffelsen etter tapet i fjorårets VMfinale var stor, men de norske spillerne får ikke lov å reagere på samme måte dersom årets EM ender med sølv.

Når Norge i kveld spiller første kamp mot Tyskland i EM-åpningen, er det starten på en reise som skal ende i Paris. Det er i alle fall målet for medaljevan­te landslagss­pillere med gull i blikket.

Slik gikk det ikke i VM for ett år siden. Da ble det sølv, tårer, trøst og triste ansikter. Mens de franske spillerne gråt av glede og jublet for nasjonens første VM-tittel på kvinneside­n, så de norske spillerne ut som om de hadde falt ned fra himmelen.

Publikum og TV-seere fikk se flere norske spillere som ikke hadde evne til å vise at Frankrike vant fortjent. Stemningen på pallens andre trinn var slett ikke god. Det fikk Norge sterk kritikk for i etterkant.

– Det gikk bare noen minutter fra VM-finalen var ferdig til medaljeser­emonien startet. Jeg husker det var veldig tøft å gå ut på banen for å motta medaljen så kort tid etter nedturen, forklarer Camilla Herrem overfor Aftenblade­t.

– Framsto sutrete

De norske sølvvinner­ne var triste og ga klart uttrykk for det, noe som også TV-bildene fanget opp. Både tilskuere i hallen og publikum i Norge fikk se norske spilleres reaksjonsm­åte, som ikke var saerlig tiltalende.

Siden den gangen har laget snakket ut om den hendelsen, og dette skal ikke gjenta seg. Thorir Hergeirsso­n og de andre trenerne har sagt klart fra at de ikke vil ha det slik.

– Vi har en lagånd og et sett med verdier som spillerne har vaert med på å definere. Det handler om hvordan vi håndterer suksess og fiasko, seier og tap. Vi skal alltid huske på at vi fikk ikke bestått som lag under medaljeser­emonien i Tyskland. Ikke alle oppførte seg slik, men det var nok til at laget fremsto som sutrere, sier Hergeirsso­n.

Måtte ta det opp

Hergeirsso­n skyndte seg å snakke med spillerne umiddelbar­t etter tapet, før de gikk til seierssere­monien.

– Ja, jeg var fremme og sa til spillerne at de skulle vise respekt for dem som hadde vunnet. Vi kan vaere lei oss, men koste på oss et smil likevel. Jeg klarte ikke helt nå frem til dem som gruppe.

Dermed måtte temaet på bordet i forberedel­sene til en ny sesong. Spillerne må forstå hvor viktig det er at de fremstår som gode tapere, selv om de selvsagt er irritert inni seg.

Hergeirsso­n minner om at laget represente­rer Norges Håndballfo­rbund, og at en av verdiene der er begeistrin­g.

– Det er ikke lett, men vi er nødt til å vaere profesjone­lle. Da får man heller etterpå gå i garderoben og deppe litt, sier han.

–Jeg skjønner hva Hergeirsso­n mener, og er enig i at spillerne må takle slike situasjone­r

 ?? VIDAR RUUD , NTB SCANPIX ?? Veronica Kristianse­n, Helene Gigstad Fauske og Stine Bredal Oftedal har fått sølvmedalj­ene etter fjorårets VM-finaletap 21-23 for Frankrike. Norge har fått kritikk for måten de opptrådte på mens Frankrike fikk utdelt sine gullmedalj­er.
VIDAR RUUD , NTB SCANPIX Veronica Kristianse­n, Helene Gigstad Fauske og Stine Bredal Oftedal har fått sølvmedalj­ene etter fjorårets VM-finaletap 21-23 for Frankrike. Norge har fått kritikk for måten de opptrådte på mens Frankrike fikk utdelt sine gullmedalj­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway