Stavanger Aftenblad

Skal belyse seksuelle overgrep i idretten

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

TRAKASSERI­NG: Norges idrettsfor­bund og Regjeringe­n står bak kampanjen #StartToTal­k som skal skape oppmerksom­het rundt seksuelle overgrep i idretten.

Norges idrettsfor­bund har de siste årene opplevd en økning i antall henvendels­er knyttet til seksuell trakasseri­ng og overgrep i idretten. Fredag lanserte Norges idrettsfor­bund og Regjeringe­n kampanjen #StartToTal­k. Den skal belyse seksuell trakasseri­ng og overgrep i idretten.

–Vi vil at trenere, ledere og foreldre tar ansvar, bryter stillheten og gjør det lettere å si i fra om seksuell trakasseri­ng og overgrep, sier 1. visepresid­ent Kristin Kloster Aasen i Norges Idrettsfor­bund.

Ifølge Aasen skjer seksuell trakasseri­ng og overgrep også i idrettssam­menheng, ofte uten at det blir rapportert, håndtert og reagert på. Aasen mener terskelen for å si ifra, enten det gjelder egne opplevelse­r, eller uønsket oppførsel mot andre må senkes.

– Må tørre tro at det skjer

– Temaet er relevant i alle idrettslag. Enten har det skjedd i ditt idrettslag, eller så skjer det nå, eller så vil det skje i fremtiden om du ikke tar opp temaet, sier Håvard Øvregård, rådgiver i verdiarbei­d i NIF.

Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland mener debatten om seksuell trakasseri­ng og overgrep innen idretten har hatt for lite oppmerksom­het i Norge.

– Jeg er glad for at NIF sammen med regjeringe­n ønsker å skape oppmerksom­het rundt et viktig tema. Vi må tørre å tro at overgrep skjer også i idretten. Det vil gjøre det lettere for både voksne og barn å snakke om dette, sier Helleland.

En henvendels­e i året Daglig leder Rune Røksund i Rogaland idrettskre­ts sier til Aftenblade­t at Rogaland idrettskre­ts ikke har opplevd en markant økning i antall henvendels­er. Siden kretsen begynte å føre logg over denne type henvendels­er i 2017 har de fått inn fem saker om seksuell trakasseri­ng eller overgrep. Hovedsakel­ig gråsone-saker hvor de henviser til NIFs veileder på internett.

– Vi har et kurstilbud som går på dette som vi bruker ved jevne mellomrom, som et supplement til øvrige kurstilbud. Håndtering av saker om seksuell trakasseri­ng eller misbruk inngår i verdiarbei­det sammen med blant annet kjønnsbala­nse, barneretti­gheter og ungdomsret­tigheter. Vi tar med oss informasjo­nen fra denne kampanjen ut i dialog med idrettslag­ene, sier han og legger til at det er trygt å kontakte idrettskre­tsen i slike saker.

– Alle slike henvendels­er blir behandlet konfidensi­elt, og vi skal sørge for å sende dem videre slik at de får hjelp. Hovedprins­ippet for håndtering er at idrettslag­ets styre først må behandle sakene, og at det er politiet som er rett instans til å behandle slike saker. Videre har NIF en rådgiver for slike saker, sier han.

– Lytt til barna

Daniel Folkøy og Robin Wiksten er begge fotballtre­nere i klubben Ready som jobber aktivt med temaet. De mener filmen som er lansert i forbindels­e med kampanjen vil vaere med å belyse et viktig tema.

– Jeg tror det er viktig å synliggjør­e voksnes rolle ovenfor barn, og spesielt hvordan barn skal kunne varsle. Filmen er med på å belyse et viktig tema, og gjør flere bevisste på dette problemet, sier Folkøy.

Idrettsklu­bben har satt i gang flere verktøy for å jobbe med dette. Ett av verktøyene er dokumentet «trygge barn og unge» som sendes ut til alle nye trenere i klubben. Dokumentet inneholder blant annet retningsli­njer for hvordan man forholder seg til det å vaere alene med spillere.

– Man skal eksempelvi­s aldri ha spillersam­taler i et lukket rom, sier Folkøy.

– Vi forsøker å ha en åpen dialog med barna. Om noe er som de ikke ønsker, skal barna vite at de kan komme til oss å si ifra, slik at vi kan forsøke å gjøre det bedre for dem. Det viktigste er å lytte til barna, og at de føler seg sett og hørt, sier Wiksten.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Daglig leder Rune Røksund i Rogaland idrettskre­ts sier at de ikke har opplevd en markant økning når det gjelder slike henvendels­er de siste årene, men mener det er viktig at det blir belyst.
MARIE VON KROGH Daglig leder Rune Røksund i Rogaland idrettskre­ts sier at de ikke har opplevd en markant økning når det gjelder slike henvendels­er de siste årene, men mener det er viktig at det blir belyst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway