Stavanger Aftenblad

Sjakk-VM til Stavanger

-

LEDER: Sjakkens tungvektso­ppgjør i Stavanger? Ja, hvorfor ikke. Kjell Madland og Norway Chess har allerede bevist at de kan håndtere sjakkturne­ringer på aller høyeste nivå.

Om to år, i 2020, skal verdensmes­ter Magnus Carlsen (28) igjen sette seg til brettet for å møte en utfordrer til tittelen. Etter at Carlsen slo davaerende verdensmes­ter Viswanatha­n Anand på hans hjemmebane i India i 2013, har han tre ganger forsvart tittelen. Dermed naermer Carlsen seg nok en rekord. Han har en realistisk mulighet til å bli den verdensmes­teren i sjakk som har forsvart tittelen flest ganger.

Det utrolige ved at verdensmes­teren i sjakk er norsk har allerede blitt utnyttet av Norway Chess og primus motor Kjell Madland. Sjakkturne­ringen i Stavanger har satt rekorder, blant annet ved å samle tidenes sterkeste felt av spillere til turnering. Det er ingenting som tilsier at Madland og hans team ikke skal kunne avvikle en vellykket verdensmes­terduell.

Madland selv anslår kostnaden ved å arrangere et VM til mellom 40 og 50 millioner kroner. Det er mye penger, men det bør heller ikke vaere et urealistis­k mål å skaffe en slik sum til veie ved en kombinasjo­n av private sponsorate­r og offentlige tilskudd og garantier. Magnus Carlsen, verdens sterkeste spiller gjennom tidene, er et unikt sponsorobj­ekt i en idrett som følges med stor interesse over store deler av verden, inkludert verdens mest folkerike land, Kina og India. Dette er land hvor norsk naeringsli­v har store og langsiktig­e interesser.

Selskaper som Equinor, Telenor, Norsk Hydro,

Yara og norske sjømateksp­ortører vil fort kunne se strategisk­e fordeler ved å assosieres med et verdensmes­terskap i sjakk. Men for slike selskaper vil det også ha betydning at alt det forretning­smessige ved arrangemen­tet er underlagt regler om åpenhet.

Det er nemlig ikke til å stikke under en stol at det internasjo­nale sjakkforbu­ndet FIDE har en broket historie, der samarbeid med korrupte og lukkede regimer har vaert en gjennomgan­gstone. Selve tildelings­rundene for tidligere mesterskap har også vaert lukket, noe som har gjort det umulig for den norske stat å ta del.

Rettighete­ne til VM ligger hos selskapet Agon, som er registrert i skattepara­diset Jersey og eid av forretning­smannen Ilya Merenzon. Det vil vaere av stor betydning for norske sponsorer og det offentlige at FIDE og Agon demonstrer­er at de akter å åpne opp rundt tildelinge­n.

 ?? TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? Verdensmes­ter Magnus Carlsen er en unik mulighet for norsk naeringsli­v. Derfor er det riktig å jobbe for å få neste VM-kamp til Stavanger, mener Aftenblade­t.
TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX Verdensmes­ter Magnus Carlsen er en unik mulighet for norsk naeringsli­v. Derfor er det riktig å jobbe for å få neste VM-kamp til Stavanger, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway