Stavanger Aftenblad

Er du budd på sludd?

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

VAERET: Meteorolog­ene melder om kaldere vaer framover. Allerede i dag kan det komme sludd langs kysten.

Midt på dagen i dag vil det bli rundt 3-4 grader, bygevaer med litt sol innimellom, men utover ettermidda­gen og kvelden skal det bli kjøligere.

– Snøgrensen senere på dagen vil ligge på 200 meter, og det betyr at det kan bli sludd ved kysten også, altså i Stavanger-området. Men det er avhengig av om nedbøren fortsetter etter at temperatur­en har falt. I områder som Sirdal ligger det an til snø, iallfall, sier meteorolog Lillian Bergheim ved Stormgeo til Aftenblade­t.

Ny runde med sludd

I morgen skal det stort sett bli opphold. Torsdag og fredag blir det mer nedbør, og spesielt torsdag kan det i tillegg bli så kaldt i lavlandet at det kan bli ny runde med sludd, ifølge meteorolog­en.

– I helgen ser det ut til at det blir en overgang til nordavind igjen, men ikke så mye, og ellers skal det bli sol og kjølig. Det kan bli minusgrade­r om natten, saerlig natt til søndag. Etter helgen ser det ut til at det tørre og kjølige vaeret fortsetter.

– Går det an å si noe om julevaeret nå?

– Av og til har vi så tydelige signaler at vi kan gjøre det, men ikke nå. Signalene er for små til at vi kan gi noen prognoser på julevaeret, sier Bergheim ved Stormgeo.

Slik var november

Da er det mye lettere å si noe om vaeret som var. Tallene for novemberva­eret er kommet. Og som du kanskje visste; det var mildt og tørt sist måned.

Snittemper­aturen på Sola var i november 6,2 grader på Sola, 1,6 grader varmere enn normalt for denne måneden.

Sist gang november var så varm på Sola, var for bare tre år siden, opplyser meteorolog Roar Inge Hansen i Stormgeo.

Nedbørmess­ig var november mer uvanlig. Fattige 68 millimeter nedbør på 16 nedbørsdøg­n ble det målt på Våland i Stavanger. Dette er bare 45 prosent av normalen. Ikke siden 2010 har det vaert en tørrere november.

November startet mildt med sørlige vinder og perioder med litt regn. Mellom 5. og 7. november bygde et høytrykk seg opp over hele landet og gav til dels pent vaer, og det ble varmere.

7. november toppet det seg med varm østavind og rekordhøye temperatur­er for november. På Sola ble det målt 15,8 varmegrade­r, noe som bare var 0,4 grader bak rekordnote­ringen fra november 2011. Aller varmest var det nord i Rogaland, der Vats målte hele 17,5 grader og dermed slo fylkesreko­rden for november. Den gamle rekorden hadde Sauda med 17,4 grader fra 1. november 2005.

Tre fine dager

Et høytrykk bygde seg opp over Skandinavi­a 17. november og ble liggende naermest i ro frem til 28. november. Dermed fikk Rogaland mye pent vaer i disse dagene, men de fire første dagene ble skjemmet av en god del tåke i lavlandet.

Derimot var det strålende sol i fjellet med til dels behagelige temperatur­er. Høytrykket medførte også nattefrost, og den laveste temperatur­en på Sola ble 25. november målt til - 6,0 grader. November hadde tre penvaersda­ger, og alle tre inntraff i denne perioden, 20., 24. og 25. november.

 ?? TRYGVE INDRELID ?? Det kan bli sludd i lavlandet allerede i dag ettermidda­g eller kveld.
TRYGVE INDRELID Det kan bli sludd i lavlandet allerede i dag ettermidda­g eller kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway