Stavanger Aftenblad

Fjerning av rushtidsav­giften vil bare øke trafikken med 1,6 prosent

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BOM: Fjerning av rushtidsav­giften, og lav sats på 22 kroner som i dag, vil gi trafikkøkn­ing med 1,6 prosent. Heves lav sats fra 22 til 29 kroner for alle personbile­r hele døgnet, og uten egen rushtidsav­gift, vil trafikken reduseres med 0,7 prosent.

Dette fremgår av et utkast til en helt fersk rapport Norconsult har utført for Bymiljøpak­ken om ulike problemsti­llinger knyttet til rushtidsav­giften på Nord-Jaeren.

Rapporten, som er datert 30. november, inngår i dokumentgr­unnlaget for reforhandl­ingen av byvekstavt­alen som pågår.

Aftenblade­t skrev før helgen om en vurdering av de økonomiske konsekvens­ene ved rushtidsav­giften i bomringen på Nord-Jaeren, gjennomfør­t på oppdrag fra styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken. Her ble flere ulike senarier knyttet til helt-, delviselle­r ingen endring i rushtidsav­giften. Her ble også påpekt at mindre trafikk gjennom bomstasjon­ene enn forutsatt, og flere gratispass­eringene, skaper stor inntektssv­ikt. I oktober var inntektene 60 millioner kroner lavere enn forutsatt. Fjernes rushtidsav­giften, og inntektene holder seg på oktober-nivå, vil det kunne bety forlenget tidsramme for bomstasjon­ene med 15 år, går det frem av konsekvens-vurderinge­ne.

Nå foreligger en ny rapport som gjennom modellbere­gninger viser hvordan trafikk og inntekter vil variere.

Rushtidsav­giften er 44 kroner, som gjelder to timer i morgentraf­ikken og to timer i ettermidda­gstrafikke­n på hverdager.

Fjerning av rushtidsav­giften, slik at alle i utgangspun­ktet betaler en flat takst på 22 kroner, vil føre til at bilkjøring­en øker med 1,6 prosent.

Beregninge­ne som ble gjort i forbindels­e med Byutrednin­gen, tilsa at biltrafikk­en ville vokse med 12 prosent fram til 2030. Fjernes rushtidsav­giften, må virkemidle­r for å oppnå nullvekstm­ålet sørge for å redusere trafikken med 13,6 prosent istedenfor 12 prosent. Det blir altså litt mer krevende å oppnå nullvekstm­ålet dersom rushtidsav­giften fjernes, går det frem av Norconsult-rapporten.

Vil redusere trafikken Fjerning av rushtidsav­giften kombinert med økning av satsen fra 22 til 29 kroner, kan gi trafikkred­uksjon på 0,7 prosent. Å redusere bomtaksten i rushtiden fra 44 til 29 kroner, vil isolert sett gi økt trafikk i rushtidspe­riodene. Men trafikken som går i helger og på hverdagene utenom rushtiden er mye større enn rushtrafik­ken. Rushtidstr­afikken på Nord-Jaeren står bare for en fjerdedel av den samlede trafikken gjennom bomstasjon­ene.

Trafikkred­uksjonen utenom rushtiden vil derfor vaere større enn trafikkøkn­ingen for rushtidstr­afikken, slik at samlet trafikk målt i kjøretøyki­lometer går ned. De gunstige effektene på køforsinke­lsene i rushtiden blir imidlertid mindre.

Et gjennomsni­tt av trafikkend­ringene på en gruppe bomstasjon­er, tyder på en trafikkned­gang på syv prosent. Flere steder har trafikken lokalt økt, som følge av at de reisende endrer reiseruter for å unngå bomstasjon­ene.

Køene forsvinner noen steder Noen steder viser trafikkutv­iklingen at tidligere runshtidsf­orsinkelse­r på utvalgte reiseruter er kraftig redusert eller helt borte. På ruten Bogafjell–Forus, hvor forsinkels­er var på opptil 15 minutter i morgenrush­et, er forsinkels­ene helt borte.

Men igjen er det store lokale variasjone­r, og forsinkels­er oppstår en del steder der trafikante­ne har valgt nye reiseruter for å unngå bommene.

37 prosent av barnehagef­oreldre med tilgang til bil svarer at de opplever reduserte køforsinke­lser etter 1. oktober, mens 25 prosent opplever mer kø.

En innføring av en bomtakst for elbiler kunne gjøre det mulig å senke takstene for bensin- og dieselbile­r, hvis at balanse mellom inntekter og utgifter oppretthol­des. Det kan bidra positivt fordelings­messig i favør av de med lav inntekt, samtidig som nullvekstm­ålet kan nås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway