Stavanger Aftenblad

Fjord Line bygger ny katamaran og nytt hotell

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Frode Teigen og Johan H. Andresen skal bygge Fjord Line Hotell i Danmark. Samtidig bygger de to eierne en ny katamaran som fra 2020 skal doble kapasitete­n på ruten Kristiansa­nd Hirtshals.

Egersundre­deriet Fjord Line har lagt bak seg en god sommerseso­ng.

– Den beste i manns minne for selskapet, sier Rickard Ternblom, konsernsje­f i selskapet med rederikont­or i Egersund.

I dag eies Fjord Line av Kontrari AS, Kontrazi AS og Ferd AS. Egersunder­e vet at Kontrari er navnet på et av de fire byfjellene i Egersund. Ser du over indre havn i Egersund, så ser du rett på Kontrari. Den andre eieren er finans- og industrima­nnen Johan H. Andresen. Han eier Ferd AS sammen med døtrene sine.

Fjord Line ble grunnlagt i 1993 og er i dag Norges nest største fergereder­i med trafikk mellom Norge, Sverige og Danmark med en markedsand­el på 20 prosent.

Nå får de en fot ekstra å stå på ved etablering­en av Fjord Line hotell i Skagen.

– Det er ikke vi som bygger hotellet, men vi har felles eiere, sier Ternblom som derfor ikke ønsker å si så mye om akkurat dette.

Skagen vs. Egersund

Planene om nytt hotell skal ut på høring. Skagen ligger i Fredriksha­vn kommune. I desember blir det folkemøte og etterpå skal bystyre si sitt.

– Jeg er bestemt svaert positiv! Color Line har allerede et stort hotell i Skagen, og vi ser jo hva det betyr. Fjord Line har kjøpt opp mye og vi vet at dette er noe eierne vil. Jeg vil tro det er bred, politisk støtte til prosjektet, sier varaordfør­er Bjarne Kvist i Fredriksha­vn kommune til Faedreland­svennen.

I 2017 begynte eierne bak Fjord Line å sysle med planene om hotell i Skagen. Da brukte de 11,5 millioner kroner på en tomt som til da hadde huset politistas­jon.

– Fjord Line satser i Skagen. Egersund er litt av det samme, en idyllisk, liten by i passe avstand fra ferjekaien. Det er ikke en ide å bruke Teigen-hotellet i Egersund, på samme måte som Fjord Line hotellet i Skagen, for å trekke danske turister hit?

– Det har jeg aldri tenkt på, men det var en interessan­t tanke som jeg skal ta med meg. Vi markedsfør­er allerede Julebyen overfor dansker, men vi vet at dagens reisende ofte vil ha ferdige pakker med overnattin­g og opplevelse­r, så Egersund er helt klart noe å tenke på. Vi er opptatt av å tenke turisme begge veier, sier direktør Ternblom som akkurat nå har utsikt til julemarked­et på Torvet i Egersund. I 2020 flytter rederiet til Egersund Forum, et stort naeringsby­gg som et av Teigen-selskapene er i gang med å reise ved jernbanest­asjonen på Eie. Her får rederiet en helt etasje til rådighet.

Ny katamaran

Ternblom forteller at jobben med ny katamaran er godt i gang. Den skal vaere klar til høysesonge­n 2020.

– Selv om skipet blir dobbelt så stort som Fjord Cat, skal vi klare å holde samme hastighete­n. 40 knop gjør at vi kjører fra Kristiansa­nd til Hirtshals på 2 timer og 15 minutter. Den nye katamarane­n har plass til 420 biler, 35 lastebiler og 1200 passasjere­r, sier han.

Driftsresu­ltatet i Fjord Line ble for fjoråret 307,4 MNOK – en resultatfo­rbedring på 52,6 prosent fra 2016 og en vekst på naer 350 MNOK fra 2013. Omsetninge­n endte på 1.359 MNOK, mot 1.169,4 i 2016. Fjord Line kan i tillegg rapportere om økning i antallet passasjere­r (1.278.842), biler (385.831) og fraktenhet­er (60.435).

– Alle nøkkeltall forteller at selskapet forsetter å utvikle seg i riktig retning. Vi har gjennomfør­t en viktig snuoperasj­on som tilfører en helt annen styrke og stabilitet til selskapet.

Rickard Ternblom har ledet Fjord Line siden 1. januar 2015.

 ?? C. MØLLER ?? Det planlagte Fjord Line Hotell i Skagen
C. MØLLER Det planlagte Fjord Line Hotell i Skagen
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Konsernsje­f i Fjord Line, Rickard Ternblom, flytter snart fra Torvet i Egersund til Teigen-bygget Egersund Forum som nå reiser seg på Eie.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Konsernsje­f i Fjord Line, Rickard Ternblom, flytter snart fra Torvet i Egersund til Teigen-bygget Egersund Forum som nå reiser seg på Eie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway