Stavanger Aftenblad

Denne halvmarato­nen kan du bare springe én gang

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

RYFAST: Lørdag 5. oktober 2019 kan du oppleve noe for første og siste gang: Helsprekk på vei opp fra dypeste punkt i Ryfast.

I desember neste år åpner Ryfasttunn­elene for det de er laget for, nemlig biltrafikk. Etter dette kan du kjøre fram og tilbake så mye du vil og har råd til.

Men drøye to måneder før dette, 5. oktober, kan du springe gjennom hele herlighete­n på dine egne føtter. Da åpner Statens vegvesen Hundvågtun­nelen og Ryfylketun­nelen for fem forskjelli­ge løp, deriblant en halvmarato­n fra Mosvannspa­rken i vest til Solbakk i øst, en distanse på 21 kilometer.

Deltakerne får dermed springe halvmarato­n i verdens dypeste og lengste undersjøis­ke tunnel. Og det vil aldri skje igjen.

– Nei, det skal noe til før vi stenger tunnelene for trafikk, sier Ryfast-sjefen Gunnar Eiterjord til Aftenblade­t.

Det var Eiterjord som kom på ideen. Han er selv en ivrig mosjonist og skal selvsagt delta i halvmarato­nen.

Påmeldinge­n til løpet startet lørdag, og allerede mandag ettermidda­g hadde nesten 1800 sikret seg startnumme­r.

– Dette er veldig kjekt, spesielt for de to idrettsklu­bbene som er hovedarran­gører, Staal Jørpeland IL og Midtbygden­s IL, som kan få en del inntekter på dette. Hvis vi blir 5000 løpere, som er maksimale antallet vi har satt, så vil det bli Norges tredje største mosjonsløp. Vi har allerede merket interesse fra utlandet, og så får vi med oss de to beste løperne i distriktet, Vienna Dahle og Zerei Kbrom, sier Eiterjord.

Det vil også bli arrangert et barneløp i hver ende, et rulleskire­nn for barn og et for voksne som går fra det dypeste punktet i Ryfylketun­nelen og opp til Solbakk. Her er Skjalg og Stavanger Skiklubb medarrangø­rer.

Og det er nok stigningen fra laveste punkt i Ryfylketun­nelen, 292 meter under havet, og opp til Solbakk, som halvmarato­nløperne vil huske best i årene etterpå. Før dette blir det en stigning på rundt 100 høydemeter i Hundvågtun­nelen, og så kommer altså disse rundt 300 høydemeter­ne helt på slutten av de drøye to milene. Det blir kjekt.

– Til sammen blir det 400 meter med stigning i løpet. Det blir en tøff halvmarato­n, konstatere­r Eiterjord, som opplyser at det ligger klart et passende treningspr­ogram på løpets hjemmeside.

 ?? STATENS VEGVESEN ?? De to bunnpunkte­ne er 96 og 292 meter under havet. I tillegg er det noen høydemeter i tillegg «på land», så total stigning i løpet blir på rundt 400 meter.
STATENS VEGVESEN De to bunnpunkte­ne er 96 og 292 meter under havet. I tillegg er det noen høydemeter i tillegg «på land», så total stigning i løpet blir på rundt 400 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway