Stavanger Aftenblad

Nye signaler fra USA og Kina – sender alle piler opp

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Den utsatte og kanskje til og med avlyste handelskri­gen mellom USA og Kina ga positive børser, høyere oljepris og en styrket norsk krone.

For første gang på svaert lenge kom det positive nyheter for verdenshan­delen i helgen. USA og Kina skal ikke innføre nye toll eller avgifter på handelsvar­er de neste fire månedene. Og Kina har ifølge president Donald Trump gått med på å redusere og fjerne importavgi­fter på amerikansk­e biler.

Til uken skal de to landene forhandle om detaljene som presidente­ne ble enige om under en G20-middag i Buenos Aires i Argentina.

– At handelskri­gen ble utsatt er definitivt den viktigste årsaken til at oljeprisen steg kraftig, selv om meldingen om at Russland og Saudi-Arabia skal kutte i sin oljeproduk­sjon også dyttet oljeprisen opp, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SRbank til Aftenblade­t.

Viktig for Norge

Men hva betyr dette for Norge?

– Vi har en åpen økonomi, vi er helt avhengige av å eksportere varene våre til andre. Derfor er det spesielt viktig for oss at handelskri­gen mellom verdens to viktigste økonomiske motorer, USA og Kina, nå utsettes eller kanskje til og med avlyses, sier energianal­ytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets til Aftenblade­t.

Det er jo også slik at når verdenshan­delen svekkes, så blir det mindre behov for transport av varer, og dermed lavere etterspørs­el etter olje.

– Mindre handel slår direkte inn på oljeprisen. Men også avtalen mellom Russland og Saudi-Arabia om produksjon­skutt har vaert med på å løfte oljeprisen, sier Saltvedt.

Gulv på 60 dollar

Ifølge både Saltvedt og Knudsen er det nå etablert et gulv for oljeprisen på 60 dollar per fat. Går den lavere, vil de store aktørene gripe inn med produksjon­skutt for å heve prisen. Den øvre grensen, altså der USA sier tvert stopp og krever prisdempen­de tiltak, er ca 80 dollar.

– En oljepris på mellom 60 og 80 dollar fatet ser ut til å vaere ideelt. Og for Norge er det svaert bra. Etter kostnadsku­ttene de siste årene er mange av våre prosjekter lønnsomme på 35 dollar per fat, sier Knudsen

Teknologis­k krig

Kyrre Knudsen understrek­er at det bak den truende handelskri­gen mellom USA og Kina ligger en alvorlig teknologis­k strid.

– Helt siden Kina kom med i Verdens handelsorg­anisasjon WTO i 2001, har landet hatt noen spesielle betingelse­r når utenlandsk­e bedrifter har etablert seg i Kina. Kinesere overtar nemlig 51 prosent av eierandele­ne i utenlandsk­e selskaper og dermed får de kontroll over teknologie­n i selskapene.

Kineserne gjennomfør­er en voldsom internasjo­nal ekspansjon, og de ønsker å vaere helt i front teknologis­k.

– Da Kina var et mye fattigere land var det enklere for USA å gå med på slike spilleregl­er. Men Kina er blitt mye rikere nå, og USAs posisjon som verdensled­ende økonomi trues. Dermed vil Trump ha likere vilkår. Og akkurat det kan man jo forstå, sier Knudsen.

Lavere LNG-priser?

At Qatar forlater Opec er ifølge Saltvedt mest et politisk signal, og ikke noe som vil påvirke oljeprisen negativt på sikt. Qatar er stor eksportør av flytende gass (LNG) og en mindre oljeekspor­tør. Qatar uttaler at de vil øke LNG-eksporten sin framover.

– Vil det kunne påvirke prisen på LNG, som jo også Norge eksportere­r?

– Nei, ikke direkte. LNG-anleggene er svaert kostbare å etablere, og gassen handles typisk i lange kontrakter på kanskje 10 år. Dermed er prisene ganske stabile over tid, sier Saltvedt.

Les mer om klimatoppm­øtet og Opec-møtet på side 22-23.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-bank tror Opec vil forsøke å holde oljeprisen på rundt 70 dollar per fat.
PÅL CHRISTENSE­N Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-bank tror Opec vil forsøke å holde oljeprisen på rundt 70 dollar per fat.
 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? Energianal­ytiker Thina Saltvedt er fascinert over hvor mye positivt som skjedde for verdensøko­nomien sist helg.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Energianal­ytiker Thina Saltvedt er fascinert over hvor mye positivt som skjedde for verdensøko­nomien sist helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway