Stavanger Aftenblad

Opec-møtet i Wien og klimatoppm­øtet i Katowice denne uken vil påvirke hverdagen din langt inn i framtiden

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@ aftenblade­t.no

OLJEPRIS: Et journalist­drap, press fra verdens mektigste presidente­r og en sviktende oljepris er bakteppet før denne ukens OPEC-møte i Wien.

Sy Hvor: Wien i Østerrike y Når: Tirsdag 6. desember y Hva: De 15 petroleums­eksportere­nde medlemslan­dene møtes for å samordne petroleums­politikk og for å sikre stabile oljepriser.

Oljeprisen y Mange oljeanalyt­ikere spådde etter sommeren at oljeprisen igjen ville nå 100 dollar fatet. 3. oktober var prisen på brentolje 84,88 dollar – i månedsskif­tet november/desember er prisen like under 60 dollar per fat. y Importører som India og Sør-Afrika er glade for en lav oljepris. USAs president Donald Trump jubler også over en lav oljepris, og uttrykker at han regner det som et skattekutt for amerikaner­ne. y Oljeprodus­enter som Russland og Saudi-Arabia lider. Mye spenning er knyttet til hvorvidt russerne og saudiarabe­rne klarte å bli enige om et prisnivå noen dager i forveien, på G20-møtet i Buenos Aires. y Kommer et produksjon­skutt? Ja, mange analytiker­e har en forventnin­g om at Opec vil kutte minst 1 million fat olje per dag etter møtet. Ekspertene­s forventnin­ger er uansett ikke helt entydige, ettersom forholdet mellom USA og SaudiArabi­a har vaert svaert gemyttlig den siste tiden. elv om Opec ikke er like mektig som i 1970-årene, sitter kartellet fortsatt på en vesentlig del av verdens olje- og gassreserv­er. 80 prosent av verdens råolje-reserver og nesten 48 prosent av verdens naturgass-reserver er under Opecs kontroll, ifølge Statista. Denne uken møtes Opec-toppene til råd i Wien.

Det hører til sjeldenhet­ene at forhandlin­gene kun dreier rundt hvorvidt oljekranen­e skal åpnes eller stenges, og heller ikke denne gangen er kontrovers­ene langt unna.

Vil Saudi-Arabia bøye seg for Trump? Hverken Donald Trump eller Vladimir Putin er invitert til Wien 6. desember, men den saudiarabi­ske kronprinse­n kartellets de facto leder - må velge hvem av de to presidente­ne han skal blidgjøre. Oljeprisen raste fra over 86 dollar fatet i oktober til under 60 i månedsskif­tet november/desember.

Mens Putin, leder for en av verdens største oljeprodus­enter, presser på for produksjon­skutt og en høyere oljepris, gjør Donald Trump det motsatte. Friskt i minnet ligger liket av den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi. Trump tok kronprins Mohammed bin Salman i forsvar etter drapet, og noen analytiker­e mener saudiarabe­rne nå står i gjeld til amerikaner­ne.

– Det er så absolutt i Saudi-Arabia og Russlands interesse å kutte i produksjon­en slik at de får prisen opp til over 70, kanskje bort imot 80, og det er de også i stand til å gjøre. Men Trump vil ha lavere oljepris, og etter at saudiarabe­rne stykket opp Khashoggi så har Trump et kvelertak på kronprinse­n, sier NHH-professor Rögnvaldur Hannesson, som tror saudiarabe­rne vil ligge lavt for en stund.

Hannesson tror verden vil følge Opecmøtet med argusøyne for å se om saudiarabe­rne tør å følge egenintere­ssen av en høyere oljepris, eller om de vil gi etter for Trumps press. Saudi-Arabias vennekrets er liten, og ble nok ikke større etter journalist­drapet i oktober. Høgskolen i Innlandet-professor Ole Gunnar Austvik tror, i motsetning til Hannesson, ikke at saudiarabe­rnes forhold til USA vil spille noen stor rolle i Wien.

– Saudi-Arabia og Opec har lenge søkt å redusere svingninge­r i oljeprisen. Å redusere ustabilite­ten er i forbrukerl­andenes interesse. Opecs makt til å presse opp prisen til et høyere nivå i dagens situasjon er allerede sterkt begrenset, siden andre faktorer etter hvert har blitt så viktige. Saudiarabe­rne ønsker heller ikke en for høy oljepris, fordi det kan gjøre annen oljeproduk­sjon og fornybare energikild­er mer lønnsomme, sier Austvik.

Under G20-møtet i helgen ble Russland og Saudi-Arabia enige om å kutte, men ble ikke enige om hvor stort volum som skulle kuttes. De to landene har tidligere stått i spissen for et «Opec +»-samarbeid, en avtale om samarbeid mellom Opec-landene og ti store oljeprodus­enter som av ulike grunner ikke er medlemmer.

– Sammen står de for mer enn halvparten av verdens oljeproduk­sjon, og hva de beslutter er selvsagt viktig for oljeprisen, sier SEB-analytiker Bjarne Schieldrop til Aftenblade­t.

Dersom Opec-medlemmene blir enige om produksjon­skutt, vil sannsynlig­vis prisene gå opp, ifølge analytiker­ne.

Analytiker tror Opec vil prøve en finte

Sjefsanaly­tiker Amrita Sen i Londonbase­rte Energy Aspects tror ikke at Saudi-Arabia eller resten av Opec kommer til å la de siste to årene med hardt arbeid vaere forgjeves ved å dra fra Wien uten en avtale. Hun tror imidlertid at det stadig mer «bipolare» forholdet mellom USA og Saudi-Arabia gjør det ekstremt vanskelig for saudiarabe­rne å annonsere et produksjon­skutt uansett om de skulle bli enige om det med de andre medlemslan­dene.

– Det kan godt hende at de kutter i det stille og ikke offentligg­jør det. Derfor kan det godt hende at Opec ikke sier at de har fått til en avtale. Saudiarabe­rnes evne til å skille politiske faktorer fra avgjørelse­r knyttet til produksjon, som de historisk sett har vaert dyktige til, blir nå satt på prøve, sier Sen.

– Tror du klimatoppm­øtet og Opec-møtet vil påvirke hverandre?

– Ikke på kort sikt. På lang sikt forstår nok Opec at det vil begrense etterspørs­elen, sier sjefsanaly­tikeren.

Trump har et kvelertak på kronprinse­n

NHH professor Rögnvaldur Hannesson

 ?? TIRSDAG 4. DESEMBER 2018
·
STAVANGER AFTENBLAD ??
TIRSDAG 4. DESEMBER 2018 · STAVANGER AFTENBLAD
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway