Stavanger Aftenblad

Franske myndighete­r i krisesamta­ler om gatevold

-

PARIS: Frankrikes statsminis­ter Édouard Phillippe samler mandag flere partileder­e for å finne en løsning på de voldelige demonstras­jonene i franske gater.

I forrige uke gjorde miljøminis­ter François de Rugy et forsøk på å komme til enighet med protestbev­egelsen De gule vestene, men klarte ikke å få dem til å avslutte de voldelige demonstras­jonene

Lørdagen utviklet protestene seg til rene gateslag og blir karakteris­ert som de verste i den franske hovedstade­n på flere år.

Inspiserte skade

Noe av det første president Emmanuel Macron gjorde da han søndag kom hjem fra G20-toppmøtet i Argentina, var å dra på befaring for å se skadeomfan­get etter lørdagens herjinger. Han ble møtt av brannskadd­e hus, utbrente biler og graffiti på Triumfbuen, der flere av relieffene på det berømte landemerke­t var slått i stykker.

Presidente­n holdt deretter et krisemøte med statsminis­ter Édouard Philippe og innenriksm­inister Christophe Castaner om den kaotiske utviklinge­n i sentrum av den franske hovedstade­n.

Ønsker dialog

Regjeringe­n ønsker dialog med partene, og statsminis­teren samler partileder­ne og representa­nter for «De gule vestene» for å få dempet gemyttene og slutt på de landsomfat­tende aksjonene.

– Jeg vil aldri akseptere vold. Ingenting rettferdig­gjør at politiet blir angrepet, at bedrifter blir plyndret, at forbipasse­rende eller journalist­er blir truet eller at Triumfbuen blir vandaliser­t, sier Macron til nyhetsbyrå­et AFP.

Voldsomme protester

Det var tredje helg på rad at demonstran­tene, som står i spissen for en protestbev­egelsen De gule vestene, demonstrer­er mot myndighete­ns planlagte avgiftsøkn­ing på bensin og diesel.

133 personer ble skadd, av dem 23 politibetj­enter. Over 400 av mest utagerende demonstran­tene ble pågrepet av politiet. 378 av disse er satt i varetekt, opplyste politiet.

Naermere 150.000 mennesker skal ha deltatt i demonstras­joner rundt om i landet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway