Stavanger Aftenblad

Naeringsli­vet er 101 prosent for utslippsre­duksjoner

- Harald Minge Adm. dir., Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen

Kritikken i innlegget til Dag Svihus (Ap) i Aftenblade­t fredag 30. november i forbindels­e med klimaog miljøplane­n er myntet på meg, men i hovedsak beskriver han trender, utviklings­trekk og trusler vi er helt omforente om. Dessverre er det tydeligvis tid for å plassere de ulike aktørene i bås: For eller imot klimareduk­sjoner? Grensen går visstnok ved 80 prosent.

Må betraktes som «normalen» Naeringsfo­reningens arbeid tar utgangspun­kt i FNs 17 baerekraft­smål. At vi klarer å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader overskygge­r det aller meste. I Norge fikk vi en klimalov i 2018 som krever utslippsre­duksjoner på 40 prosent. Stortinget har vedtatt en klimastrat­egi som innebaerer kutt på 40 prosent. EUs klimamål mot 2030 er også 40 prosent, og FNs klimapanel mener at utslippene må reduseres med 45 prosent hvis vi skal nå målet i Paris-avtalen. Dette blir i de fleste sammenheng­er karakteris­ert som ambisiøse mål. 40 prosent er det omforente tallet som skal gi den nødvendige effekten. Denne linjen, som også Naeringsfo­reningen tar utgangspun­kt i, må derfor betraktes som «normalen».

Flertallet i Stavangers bystyre vedtok imidlertid det dobbelte, altså 80 prosent utslippsre­duksjon i 2030, selv om også administra­sjonen i sitt saksframle­gg hadde tatt utgangspun­kt i 40-50 prosent. Det er relativt radikalt, og derfor syns vi det er betimelig å spørre om hvordan disse målene skal oppnås, og hvilke konsekvens­er dette får for våre 2002 medlemsbed­rifter. Det viser seg imidlertid at ingen har tenkt på akkurat det. I mål- og strategiar­beid er det som kjent ofte to hovedspørs­mål som er viktige: Hvor skal vi hen, og hvordan kommer vi dit? Politikere kan dessverre ha en tendens til utelukkend­e å rette søkelyset på det første spørsmålet. Og når en målsetting utelukkend­e blir beskrevet som «spenstig», «ambisiøs», «hårete» og «sprek», er det grunn til å stille noen spørsmål. Det har vi også gjort.

Frykter historien fra 2010

La oss minne om at Stavanger allerede har hatt en klimaplan og et klimamål. I 2010 vedtok byens politikere å redusere utslippene med 30 prosent fram til 2020. Fram til 2016 hadde utslippene i stedet økt med 0,35 prosent. For å nå FNs klimamål trenger vi et forplikten­de, omforent og gjennomarb­eidet veikart. Vi frykter nå at historien fra 2010 vil gjenta seg, og at vi har fått en ny uforplikte­nde plan for skrivebord­sskuffen.

Det er tre åpenbare trusler mot at vi her i regionen når Norges, EUs og FNs klimamålse­tting i 2030: y 1. Urealistis­k målsetting svekker

gjennomfør­ingsevnen. y 2. Ulike miljøkrav i de forskjelli­ge kommunene i regionen og manglende regional samhandlin­g. y 3. Politikere som skal score billige valgkamppo­eng ved å karakteris­ere de som legger til grunn FNs, EUs og Norges utslippsmå­l som klimaverst­inger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway