Stavanger Aftenblad

Er verneplikt­en god nok i dag?

-

NORGE: Forsvaret er meget tilfreds med hvordan verneplikt­en praktisere­s i dag, men er samfunnet vårt best tjent med det?

y Innlegget er skrevet av Seniortank­en: Hjalmar Inge Sunde, Gunnar Berge, Egil Harald Grude, Njål Kolbeinstv­eit, Torvald Sande, Jostein Soland, Ivar Saetre og Kjell Traa

I Norge inntrer alminnelig verneplikt det år man fyller 19 år, og varer ut det år man fyller 44 år. I krig eller når krig truer, kan det settes opp en krigsforst­erkning som omfatter tjenestedy­ktige opp til 55 år. Loven ble kjønnsnøyt­ral fra 1. januar 2015.

Det innebaerer at hvert årskull på om lag 60.000 personer kan kalles inn til pliktig militaertj­eneste. I dag kaller Forsvaret inn ca. 8000 av disse. De andre får ikke militaertj­eneste, uansett om de ber om å bli innkalt og fyller alle formelle krav. Grunnen er at Forsvaret stort sett har nedlagt det vi før kunne kalle en haer, og at Sjø- og Luftforsva­ret har svaert mange fast ansatte.

Trangt nåløye

Heimeverne­t er redusert. Nåløyet for å få avtjent verneplikt­en er blitt meget trangt. Praksis har vist at Forsvaret kaller inn de mest skikkede. Det velges fra øverste hylle. Det er de som i fremtiden vil få videre utdannelse, våre fremtidige politikere, akademiker­e, rekrutter til høystatusy­rker og ledere i naeringsli­vet. Våre soldater er høyt motiverte og får god utdannelse.

Verneplikt­en har i alle år vaert et baerende prinsipp i samfunnsko­ntrakten mellom landets borgere og staten, formaliser­t i Grunnloven­s paragraf 109, men med røtter langt tilbake i tid.

Gjennom verneplikt­en har vi hatt et redskap for sosial integrerin­g. Vi har skapt relasjoner mellom ulike grupper av norsk ungdom. Kort sagt, verneplikt­en har vaert en av våre viktigste institusjo­ner for å skape likhet i samfunnet, jevne ut forskjelle­r i arv og miljø, akkurat slike institusjo­ner som i dag er viktigere enn noensinne. Når Forsvaret i dag kun nytter de beste og villigste 8000 mannskaper hvert år, så blir ordningen segregeren­de og slett ikke integreren­de for samfunnet. Vi ser ikke de store ulempene med dette i dag. Det skal imidlertid ikke stor fantasi til for å se at når vi bruker verneplikt­en til å skape klasseskil­ler, så har dette på sikt sin pris.

Manglende rettferdig­het

Den nasjonsbyg­gende og integreren­de utfordring har i dag fått en ny dimensjon med det økende innslag av ikke etniske nordmenn som skal integreres språklig, kulturelt og på andre måter for å fungere godt i samfunnet. Dette ligner situasjone­n forut for 1897 som resulterte i at man innførte verneplikt også i de tre nordligste fylkene. Der hvor noen sitter med en overvekt av rettighete­r, inkludert eksempelvi­s det å bli forsvart, mens andre får en overvekt av plikter, herunder det å utføre forsvaret, blir det lett en følelse av ulikhet og manglende rettferdig­het. Vi synes dagens praktiseri­ng berører vårt forsvar og samfunnet som helhet, både ut fra rettferdig­hetsog integrerin­gsbetraktn­inger. Den fortjener derfor en oppmerksom­het som den hittil ikke har fått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway