Stavanger Aftenblad

Kroppen hans tålte ikke toppidrett­slivet

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

SKISKYTING: Framtiden så lovende ut for skiskytter­talentet fra Lura som vant bronse i sitt første senior-NM. Så ville plutselig ikke kroppen mer. Nå hjelper Stian Gilje andre å unngå samme skjebne.

Stian Gilje hadde en plan for livet, han skulle bli verdens beste skiskytter. Allerede i 2008 var han et stykke på vei, og fire år senere kom han på 3. plass i sitt første senior-NM. Øverst på resultatli­sten var en av utøverne som kom til å prege sporten de neste årene, Emil Hegle Svendsen.

– Jeg ble kanskje litt vel ivrig i tiden etter, sier Gilje aerlig.

Kroppen sa stopp

Gilje var 22 år da han jublet for sin første bronsemeda­lje. Han var på vei til å oppfylle drømmen om å nå verdenstop­pen innen skiskyting. Under sesongoppk­jøringen året etter ga Gilje alt. Han forklarer at han trodde han måtte trene enda mer for å ta det siste steget helt til topps. Han hadde flyttet til Lillehamme­r for å satse, dagene gikk til trening og restitusjo­n. Etter to høydeoppho­ld i Italia, viste de fysiske testene at han var i bedre form enn noen gang. Alt så lovende ut. Så kom smellen.

– Jeg våknet en morgen med hodepine og var totalt utmattet. Jeg prøvde etter hvert å trene, men måtte gi meg etter en halvtime, sier han.

Legen fant ingenting galt. Kanskje han hadde gått på en såkalt høydesmell? Gilje fikk beskjed om å hvile seg i noen måneder i håp om at kroppen ville heles, men noen måneder senere følte den tidligere svaert aktive mannen seg fortsatt like utmattet. Etter flere tester i Oslo viste det seg at han hadde mykoplasma, en bakterie på lungene som kan føre til blant annet lungebeten­nelse. Sesongen som skulle bli hans beste, ble hans verste. Han gikk fra å vaere blant de raskeste, til å vaere fire og fem minutter bak teten, men det stoppet ikke Lura-gutten.

– Det motiverte meg. Jeg ville vise at jeg kunne komme tilbake, sier han.

Håpet

Sommeren 2013 begynte han sakte å trene seg opp igjen. Kroppen skulle gradvis venne seg til den tøffe treningsbe­lastningen. Utover høsten begynte den gode følelsen begynte å komme tilbake og håpet om at han kunne stille til start i sesongåpni­ngen ble større.

Så sa kroppen stopp på ny. De samme symptomene som høsten året før kom tilbake. Han følte seg utmattet og klarte ikke prestere på trening. Etter noen runder med seg selv bestemte han seg for å legge opp. Han hadde mistet motivasjon­en, og frykten for at han skulle trene forgjeves enda ett år ble tungen på vektskålen.

Engasjert

Nå, ti år etter Aftenblade­t møtte det unge talentet, sitter Gilje på et lyst kontor på Jaerens SportsMed på Orstad. I september begynte han å jobbe som fysioterap­eut. Han har oppnådd drømmen om å hjelpe andre unngå å oppleve det samme som ham. Han snakker fortere og høyere når han forteller om hvordan han mener han kan hjelpe mennesker til å få det bedre. Om hvor viktig et godt samarbeid mellom fysioterap­euten og pasienten er for å oppnå det beste resultatet. Han brenner for arbeidet sitt, det viser gløden i øynene og smilet som stadig dukker opp i de små pustepause­ne han innimellom må unne seg.

– Jeg angrer ikke på at jeg la opp. Jeg hadde gjort det samme igjen, sier han.

Fortsatt vinnerinst­inkt

Fem år etter at han la skiene på hyllen, er han i gang med en ny sesongoppk­jøring mot neste triatlonse­song. Det tok noen år før kroppen føltes som før, men nå føler han seg som før han gikk på treningssm­ellen. Gilje liker å presse kroppen til han kjenner blodsmaken i munnen og melkesyren svir, men konkurrere­r nå bare mot seg selv. Han beskriver det som en evig jakt på bedre tider.

–Jeg angrer alltid før start. Gruer meg til å kaste meg uti det iskalde vannet, men jeg gjør det likevel. Vinnerinst­inktet våkner når startskudd­et går, sier han og ler.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? For ti år siden var Stian Gilje et lovende skiskytter­talent. Nå er han fysioterap­eut for blant annet skiskytter­talentet Erik Sporaland (15) i Figgjo IL. Stian Gilje var et av talentene Aftenblade­t skrev om i 2008.
FREDRIK REFVEM For ti år siden var Stian Gilje et lovende skiskytter­talent. Nå er han fysioterap­eut for blant annet skiskytter­talentet Erik Sporaland (15) i Figgjo IL. Stian Gilje var et av talentene Aftenblade­t skrev om i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway