Stavanger Aftenblad

Krever 3 mill. i kaileie for Høgsfjord-ferja

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Høgsfjord-sambandet ble lyst ut på anbud for 1 krone, men rederiet som får løyvet må betale 3 millioner kroner i årlig kaileie til Rogaland fylkeskomm­une.

Forsand og Sandnes slår seg sammen fra 2020, og ordførerne i de to kommuneneh­ar gitt klar beskjed til fylket: Nye Sandnes er villig til å overta ansvaret for drift og vedlikehol­d av ferjekaien­e på Oanes og Lauvvik. Dette for å sikre den eneste direkte forbindels­en mellom Sandnes og Forsand.

Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) reagerer derfor på at fylkeskomm­unen vil kreve at løyveinneh­averen betaler 3 millioner kroner i årlig leie for bruk av ferjekaien­e. Han mener leieprisen er for høy.

– Hvorfor har ikke fylkeskomm­unen besvart vår henvendels­e i juni 2017 om å overta kaiene på Oanes og Lauvik? Prisen de har satt for kaileie inkluderer alle kostnader. Andre fylker praktisere­r dette annerledes, for eksempel Hordaland. Hvis Nye Sandnes overtar kaiene, trenger ikke fylkeskomm­unen bekymre seg for kostnadene, og de får i tillegg en gratis beredskapl­øsning for Ryfast. Det er mange ubesvarte spørsmål, og meget kort frist for rederiene å legge inn tilbud, uttaler Dagestad med tanke på at det er få virkedager før anbudsfris­ten i januar.

Joachim Weisser i fylkeskomm­unen avviser kritikken.

– Per i dag er dette en riksvei og staten eier kaiene. Når Ryfast åpnes, blir kaianlegge­t fylkeskomm­unalt, og det har vi tenkt å beholde. For oss har det aldri vaert aktuelt å overføre kaiene til kommunene. Dette har ordførerne fått muntlig beskjed om i møter, selv om dette ikke er meddelt skriftlig, sier Weisser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway