Stavanger Aftenblad

Når alle kjenner alle

-

LEDER: I kommuner med få innbyggere er det tette forhold, på godt og vondt. Derfor er det noen ganger nødvendig med kontroll utenfra.

«Gi kommunene større myndighet og lokalt handlingsr­om i arealpolit­ikken. Styrke eiendomsre­tten og gi grunneiern­e økt innflytels­e på forvaltnin­g, regulering og bruk av arealer, også i verneområd­er. Avgrense Fylkesmann­ens muligheter til å drive skjønnsbas­ert overprøvin­g av kommunene».

Sitatet over er hentet fra statsminis­ter Erna Solberg og Høyres program, vedtatt på landsmøtet på Gardermoen i vår. Og det illustrere­r dilemmaet som kan oppstå når lokale folkevalgt­e skal fatte beslutning­er som har stor og direkte økonomisk betydning for innbyggern­e i kommunen, inkludert de folkevalgt­e selv.

Et av de grunnlegge­nde skillene i norsk politikk er synet på lokal myndighets­utøvelse. Er det best at alle beslutning­er fattes så naer innbyggern­e som mulig, eller er det en fordel at enkelte beslutning­er overlates til instanser som kan vurdere dem fra et overordnet og helhetlig perspektiv?

Det er vanlig å høre lokale folkevalgt­e og lokalt naeringsli­v, saerlig i distriktsk­ommuner, klage over at fylkesmann og stat stadig blander seg inn i lokale forhold og legger begrensnin­ger på naeringsut­viklingen. Saerlig vanlig er dette i saker som angår hyttebyggi­ng, veibygging og kraftutbyg­ginger. Byfolk og byråkrater sitter langt borte og legger hindre i veien for framtidstr­o og naeringsut­vikling.

Saken fra Sirdal kommune, der fylkesmann­en i

Agder har kjent et kommunesty­revedtak om arealbruk ugyldig på grunn av inhabilite­t, er illustrere­nde for de dilemmaene som kan oppstå. Kommunedel­planen for Sirdal Nord ble kjent ugyldig fordi flere av kommunesty­rets medlemmer skulle ha erklaert seg inhabile da den ble vedtatt, fordi de hadde direkte økonomiske fordeler av utbygging eller omreguleri­ng.

I en hyttekommu­ne som Sirdal er et vedtak om å få bygge hytter det samme som å sikre seg store inntekter. Blir eiendommen derimot regulert til andre formål, vil grunneiere­n gå glipp av disse pengene. Det sier seg selv at presset på lokale saksbehand­lere og på de folkevalgt­e blir stort i slike saker. Folk bor og lever tett på hverandre, og vernevedta­k som hindrer utbygging kan skape stor frustrasjo­n.

Derfor er det viktig at den lokale råderetten ikke er absolutt. Noen ganger er det rett og slett umulig for en liten kommune å se det store bildet. Noen ganger er byråkrati et gode. Derfor er Høyres programsta­ndpunkt å gå for langt.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fidjeland i Sirdal. En stor utvidelse av hyttefelte­t Smølåsen vil kunne gi grunneiere­n, som sitter i kommunesty­ret, store inntekter. Da kan vedkommend­e ikke vaere med å behandle arealplane­n, slår fylkesmann­en i Agder fast. Dette er Aftenblade­t helt enig i.
JON INGEMUNDSE­N Fidjeland i Sirdal. En stor utvidelse av hyttefelte­t Smølåsen vil kunne gi grunneiere­n, som sitter i kommunesty­ret, store inntekter. Da kan vedkommend­e ikke vaere med å behandle arealplane­n, slår fylkesmann­en i Agder fast. Dette er Aftenblade­t helt enig i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway