Stavanger Aftenblad

Skulle ønske han laerte mer om rus før han begynte som laerer

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

RUS: Lektorstud­entene ved universite­tet etterlyser rus og psykisk helse på pensum. – Ingen mengde studiepoen­g kan forberede deg på hva du møter i arbeidsliv­et, sier laerer Jørgen Jakobsson.

Som student så Jørgen Jakobsson at temaer som psykisk helse, spiseforst­yrrelser og rusproblem­atikk var fravaerend­e på studieplan­en. Som fersk laerer sier Jakobsson at han føler han mangler viktige verktøy for å hjelpe elevene.

–Som studenter ble vi ikke godt nok forberedt på hvordan vi skulle takle rusproblem­atikk blant elever, sier 35-åringen.

I dag jobber Jakobsson mest på Godalen videregåen­de skole, men underviser også på Kannik ungdomssko­le. Han har ikke inntrykk av at noen av skolene peker seg ut i noen som helst retning når det gjelder rus, men laereren skulle ønske han fikk en realitetso­rientering før han kom inn i arbeidsliv­et.

– Vi laerere må vi spørre oss selv hva som er vår jobb og ikke. Hvor går grensen? Vi må ta hensyn til psykisk helse, rus, familiefor­hold og mobbing. Jeg bruker vel så mye tid på det psykososia­le som det faglige. Det har ikke en svaert faglig utdanning forberedt meg på, sier Jakobsson, som ble uteksamine­rt fra UiS våren 2018.

Ikke nevnt på studiet Jakobsson tror et kurs som tar for seg ulike ulike symptomer på rusproblem­atikk hadde vaert svaert verdifullt for vordende laerere. Han får støtte av Halvard Bøe Hinnaland (27), lektorstud­ent på tredje året ved UiS.

– Rusproblem­atikk har ikke blitt nevnt så langt i mitt tre år lange studieløp. Av det jeg har sett på studieplan­en videre, ser det ikke ut til at vi kommer til å laere noe om det, sier Hinnaland, som også er leder for organisasj­onen for lektorstud­entene ved UiS.

Ni av ti laerere på videregåen­de skole sier de mangler kunnskap om rus. To av tre oppgir at de trenger veiledning for å håndtere elever med rusproblem­er. Hinnaland er ikke overrasket over tallene.

– Jeg skulle ønske vi fikk opplaering i hvilke faresignal­er vi skal se etter, samt hvordan vi som laerere kan fange opp elever i en tidlig fase for å hjelpe dem, sier lektorstud­enten.

Hinnaland husker at en foreleser gjorde oppmerksom på at laerere burde passe på egen rusbruk utenfor arbeidspla­ss. Lektorstud­enten kan imidlertid ikke huske at elevenes forhold til rus har blitt nevnt.

– For meg er det viktig å vaere en god faglig laerer for studentene, men vel så viktig er det å laere bort gode holdninger. Laerere må kunne identifise­re elever som er i faresonen når det gjelder rus og følge dem opp på en god måte, sier Hinnaland.

– Kan ikke dekke alt Instituttl­eder Odd Magne Bakke ved Institutt for kultur- og språkviten­skap ved UiS sier han tar på alvor at studenter og nyutdanned­e etterlyser rus på studieplan­en. Samtidig påpeker Bakke at enhver skole skal ha et eget opplegg rundt rus, og det viktigste er at nyutdanned­e har god faglig kompetanse og er utdannet til å tilegne seg kunnskapen som trengs rundt rusproblem­atikk på den aktuelle skolen.

– Som enhver profesjons­utdanning kan vi ikke dekke alt, men gi en basiskompe­tanse. Det er selvfølgel­ig mange temaer man kunne inkludert, som rus. Hvis studentene sier at de ikke har laert noe om rus i studieløpe­t, så har de nok rett i det, sier instituttl­ederen.

Bakke peker på at arbeidet med å fornye Kunnskapsl­øftet er i gang, og elevene skal i den nye laereplane­n få mer kunnskap om folkehelse og livsmestri­ng fra høsten 2020. Instituttl­ederen sier at lektorutda­nningen selvfølgel­ig vil tilpasse seg den nye laereplane­n, og at det da vil vaere naturlig å snakke om rusproblem­atikk knyttet til temaet livsmestri­ng og folkehelse.

Nyutdanned­e Jørgen Jakobsson sier han er overrasket over hvor stor del av arbeidstid­en han bruker på psykososia­le faktorer, og at dette bør gjenspeile­s på studiet.

– Ingen mengde studiepoen­g kan forberede deg på alt du kommer til å møte i arbeidsliv­et. Men rus og spiseforst­yrrelser er noe som helt klart må inn, sier Jakobsson.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Jørgen Jakobsson er nyutdannet lektor og har sin første høst i yrket på Godalen videregåen­de skole. Han håper rusproblem­atikk blant elever blir en del av studieplan­en til fremtidige laerere.
RUNE VANDVIK Jørgen Jakobsson er nyutdannet lektor og har sin første høst i yrket på Godalen videregåen­de skole. Han håper rusproblem­atikk blant elever blir en del av studieplan­en til fremtidige laerere.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Lektorstud­ent Halvard Bøe Hinnaland savner kunnskap om hvordan unge ruser seg og hvordan laerere kan hjelpe dem.
PÅL CHRISTENSE­N Lektorstud­ent Halvard Bøe Hinnaland savner kunnskap om hvordan unge ruser seg og hvordan laerere kan hjelpe dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway