Stavanger Aftenblad

Flere bilister kan ved en feil ha blitt belastet rushtidsav­gift

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BOMPENGER: Flere bilister som har kjørt gjennom bomringen på Nord-Jaeren og som passerer flere bomstasjon­er innenfor timesregel­en, kan ha blitt belastet for rushtidsav­gift selv om den første passeringe­n skjedde før klokken 7.

Statens vegvesen jobber nå for å finne feilen.

Aftenblade­t skrev nylig at selskapet har stoppet all fakturerin­g av bilister på grunn av en feil ved registreri­ngen i bomringen. Feilen har ført til at noen tusen bilister er blitt feilbelast­et.

– Hvor mange har klaget på feilbelast­ninger?

–Vi får klager gjennom kontaktskj­emaet som ligger på Ferde. no og ved at folk ringer til selskapet, sier Grethe Kleppe til Aftenblade­t. Hun er driftssjef i Ferde.

Feilen som er årsaken til utsettelse av utsendelse­n av bomregning­er, har rammet noen av bilistene som kjører gjennom flere bomstasjon­er innenfor timesregel­en.

Flere kontakter Ferde

– Vi har ikke eksakte tall for hvor mange som kontakter oss spesielt vedrørende timesregel­en, men vi opplever noe økning i henvendels­er til kundesente­ret, sier hun.

Selskapet har så langt sendt ut rundt 20.000 fakturaer. Nå er det full stopp for utsendelse av bomregning­er til kunder med avtale.

Dersom den første passeringe­n ikke blir registrert, kan dette føre til at den andre registeres som den første. Og er dette etter klokken 7, belastes bilisten for rushtidsav­gift, selv om den første passeringe­n som ikke er registrert, skjedde før rushtidsav­giften slo inn. Systemet har da ved en feil ikke registrert den første passeringe­n, og bilisten går da glipp av lav sats på 17,60 kroner. I stedet belastes 35,20 kroner, for liten bil, siden den første registrert­e passeringe­n skjer i rushtiden.

Rushtidsav­gift ved en feil

– Dette betyr at noen bilister som kjører gjennom bomringen før klokken 7 bli belastet rushtidsav­gift fordi den andre passeringe­n registrere­s som den første?

– Dette kan skje, bekrefter Grethe Kleppe. Hun understrek­er at Statens vegvesen nå jobber for å finne ut av feilen i samarbeid med leverandør­en av utstyret ved bomstasjon­ene og leverandør­en av innkreving­ssystemet.

Hun vet ikke i dag hvor lang tid det vil ta å få systemet til å fungere slik det skal, men at det fortsatt vil ta noe tid for å få rettet opp eventuelle feilbelast­ninger.

Driftssjef­en påpeker at ikke alle kjenner godt nok til rabattordn­ingene i bomringen. For å nyte godt av timesregel­en, som fører til at man normalt kan kjøre gjennom så mange bomstasjon­er man ønsker i løpet av en time, så belastes de bare for den første passeringe­n. Og det er en forutsetni­ng at bilisten har bombrikke i bilen og avtale med bompengese­lskapet. Uten avtale gjelder ikke timesregel­en. De som kjører uten bombrikke må derfor betale for hver eneste passering, selv om turen skjer i løpet av en time.

9 av 10 har bombrikke

I november hadde 91 prosent av bilistene på Nord-Jaeren bombrikke.

Og uten bombrikke får man heller ikke rabatt på 20 prosent. Det betyr at hver passering utenom rushtiden faktureres med 22 kroner. Og passeringe­r i rushtiden med 44 kroner.

Månedstake­t på 75 passeringe­r gjelder heller ikke uten bombrikke. For å kunne kjøre gratis etter passerings­taket er nådd i den samme måneden, må man også ha avtale og en aktiv bombrikke.

Ikke regning før feil er rettet

– Vi vil ikke sende ut regninger for bompasseri­nger til noen før vi er sikker på at ingen blir feilbelast­et, selv om feilen ikke gjelder alle, uttalte administre­rende direktør Trond Juvik til Aftenblade­t mandag.

I løpet av oktober måned ble det registrert 210.000 passeringe­n i døgnet.

Ifølge Ferde-sjefen har selskapet sendt ut rundt 20.000 fakturaer.

Fakturerin­g vil gjenopptas når feilen er utbedret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway