Stavanger Aftenblad

Wirak vil ha utvalg for oppreisnin­g til barneverns­barn

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

BARNEVERN: Sandnesord­fører Stanley Wirak vil ha med seg Rogalandsk­ommunene på en ny, kommunal oppreisnin­gsordning for barneverns­barn.

Per A. Thorbjørns­en (V) i Stavanger mener ordningen må vaere lik for alle kommuner i Norge.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak var tirsdag kveld på plass i Debatten på NRK1 for å prate om Mona-saken sammen med Mona Anita Espedal. Det ble en heftig debatt.

Da Aftenblade­t snakket med Wirak før opptak, var han klar på at dette var en sak som burde løftes til et høyere nivå enn kommunene.

– Det er veldig komplisert, dette her. Vi hadde tidligere en ordning for barn på barneinsti­tusjoner som Waisenhuse­t. Der var det satt ned et utvalg som behandlet disse oppreisnin­gsordninge­ne. De fleste kommunene i Rogaland var med på dette, og det var en god måte. Jeg mener dette hadde vaert en god løsning på utfordring­ene vi nå står overfor, sier Wirak.

– Vanskelig for små kommuner I lys av Mona-saken kommer det opp flere saker hvor folk mener barneverne­t har sviktet. Senest mandag hadde formannska­pet i Sandnes oppe en sak hvor de skulle vurdere om en person som tidligere hadde mottatt oppreisnin­g fra Sandnes kommune, hadde rett på ytterliger­e erstatning­sutbetalin­g.

– Disse sakene blir veldig vanskelig å behandle politisk, og jeg mener et slikt utvalg er en god idé. Barneverne­t er et statlig organ, og det er ikke bare for små kommuner å ha den gode kunnskapen og ekspertise­n på slike ting. Noe et slikt utvalg kunne ha hatt for å holde det unna en rettssak, mener Wirak.

Har fått stevning

Dette klarte han også å få frem under debatten på NRK, og han vil ha med seg de andre kommunene i Rogaland på å få et nytt utvalg.

– Om ikke Stortinget klarer å finne en løsning på det, skal vi kommunene i Rogaland finne en løsning på det, sa Wirak under debatten.

Der kom det også frem at Monas advokat har levert en stevning til Sandnes kommune. Hennes stemor skal ifølge Wirak også ha fått en stevning på to millioner kroner.

– Nå skal vi ta dette og lese stevningen, sa Wirak.

– Må ha nasjonal ordning Stavanger-politiker Per A. Thorbjørns­en (V) sier at barneverns­saker er de vanskeligs­te sakene politikern­e møter på. Han syns Monas kamp er fantastisk, og er klar på at siste ord nok ikke er sagt i denne saken. Men han er uenig med Wirak om at kommunene i Rogaland skal gå sammen om et felles utvalg for oppreisnin­g til tidligere barneverns­barn.

– Det var 100 kommuner som ikke var med i den gamle oppreisnin­gsordninge­n. Det ble en gedigen forskjells­behandling med den. Tilhørte du Stavanger fikk du 725.000. Bodde du i Stor-Elvdal fikk du ingenting. Vi må ikke lage en ordning hvor det blir en gigantisk forskjells­behandling.

Han mener at enten så må hver kommune ta disse sakene og lage gode rutiner og ordninger rundt dem, eller så må samtlige kommuner i Norge vaere med i en nasjonal ordning.

– Vi kan ha en kommisjon for slike saker. Men det må vaere i samarbeid med KS og Stortinget, og må forplikte alle kommuner til å vaere med på den. Alternativ­et er å ta disse sakene kommune for kommune, mener Thorbjørns­en.

Avvist av Stortinget

NRK kunne i november først melde at det var politisk flertall blant medlemmene i justiskomi­teen på Stortinget for forslaget om full gjennomgan­g av alle ordninger som omhandler oppreisnin­ger til tidligere barneverns­barn. Forslaget ble lagt frem av Olaug Bollestad (KrF)

Men fredag kom kontrabesk­jeden. NRK Rogaland skriver at et flertall, bestående av Frp, Høyre og Senterpart­iet, likevel avviser en full statlig gjennomgan­g av erstatning­sreglene for barn utsatt for overgrep og vold.

Tirsdag ble saken Stortinget,

I stedet vedtok Stortinget justiskomi­teens innstillin­g om å be regjeringe­n ta initiativ overfor KS for å utarbeide en beste praksis-anbefaling for frivillige kommunale og fylkeskomm­unale erstatning­sordninger.

avvist av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway