Stavanger Aftenblad

Jan Tore Sanner roser Bergelands­modellen

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

OSLO: Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner skryter av Bergelands­modellen og oppfordrer flere skoler til å tenke nytt.

Jan Tore Sanner (H) er kunnskapsm­inister i regjeringe­n og har merket seg de gode resultaten­e fra forsøksord­ningen på Bergeland videregåen­de skole.

– De resultaten­e man har fått til i Stavanger er veldig positive. Vi vil at skoler og fylker tar i bruk det handlingsr­ommet de har til å organisere opplaering­en på ulike måter, og vi ønsker at elevene har tettere kontakt med arbeidsliv­et, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner til Aftenblade­t.

Bruk muligheten­e

Statsråden som har ansvar for barnehager, grunnskole­r og videregåen­de opplaering i Norge, er opptatt av at skolene må ta i bruk flere redskaper i verktøykas­sen, tenke nytt og bredt for å bedre utdanninge­n til beste for elevene.

– Vi arbeider for at det skal vaere mer fleksibili­tet i hvordan opplaering­en gjennomfør­es, og for at flere elever skal få prøve slike fleksible løp. Det betyr at flere skal kunne gå rett i laere, eller kombinere skole og laeretid på nye måter, sier Jan Tore Sanner.

Flere fullfører vgs

Flere fullfører videregåen­de opplaering, viser de siste undersøkel­sene. Det har flere forklaring­er. Både de nye fravaersre­glene, ekstra satsing på sosialrådg­ivning i skolene og direktetil­tak mot elever i faresonen har bidratt at flere elever fullfører. Mer praksis i undervisni­ngen har også effekt.

Målet er at tallet på elever som fullfører videregåen­de opplaering og tar fagbrev skal bli enda høyere.

– Det er et viktig mål for regjeringe­n at flere skal oppnå fag- eller svennebrev. Nå ser vi at rekordmang­e ungdommer får laereplass, og flere fullfører laeretiden. Det er veldig gode nyheter, og skyldes ikke minst at det gjøres godt arbeid lokalt.

Også Iselin Nybø som er forsknings­og høyere utdannings­minister har fått øynene opp for at gapet mellom teori og praksis under utdanninge­n er for stort.

– Vi må sørge for at studentene er klare til de oppgavene som venter dem etter endte studier, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

Studenter skal vaere forberedt på det arbeidsliv­et som venter dem. For å tette gapet mellom teoretiske studier og atbeidsliv­et jobber Kunnskaps- og forsknings­departemen­tet med en ny Stortingsm­elding.

Mange vet ikke hva de kan

– Studentene våre skal tilegne seg forsknings­basert og praksisrel­evant kompetanse, slik at de er godt skodd for et framtidig arbeidsliv. Derfor må høyere utdanning og arbeidsliv­et involvere seg mer med hverandre, sier utdannings­minister Iselin Nybø (V).

Noen av forslagene­n til endring går på mer praksis. Andre endringer kan vaere mer samarbeid om utvikling av studieprog­rammer, om bachelor- og masteroppg­aver, om entreprenø­rskap og om bruk av arbeidsliv­ets kompetanse i undervisni­ngen, opplyser departemen­tet

Støttes av OECD-forskning

– På dette området er vi nok kommet kortere enn mange andre land, noe OECD nylig har påpekt i en rapport om norsk høyere utdanning. Det må samarbeide­s enda bedre om å gi gode, relevante utdanninge­r, understrek­er Nybø.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway