Stavanger Aftenblad

Høyre slår tilbake mot Ap i helikopter­strid

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Vi følger bare planen som Ap selv la frem, svarer Høyre etter nei til å flytte penger til Ullandhaug for mottak av nye redningshe­likoptre.

Helse Stavanger har fått nei til å bruke 40 millioner myntet på Våland-tilpasning­er, til landingspl­ass på Ullandhaug for Norges nye redningshe­likopter, AW101.

Det avklarte justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara mandag. Argumenten­e er at landingspl­asser ved nye sykehus, som Nye SUS på Ullandhaug, ikke er omfattet av stortingsv­edtaket om de nye redningshe­likopterne, der en pengepott ble satt av til sykehus. I tillegg er kostnader til landingspl­ass en del avkostnads­ramme for Nye SUS, ifølge Wara.

Unødig firkantet, ifølge Torstein Tvedt Solberg (Ap), som har varslet ny runde i Stortinget. Dette får Aleksander Stokkebø (H) til å reagere. Han minner om at planen for tilpasning­er til nye redningshe­likoptre ble lagt frem og vedtatt under Jens Stoltenber­gs regjerings­tid.

– Så når Tvedt Solberg høy og mørk går ut på denne måten, kaster han stein i glasshus. Det var de rød-grønne som la planen vi følger nå, sier Stokkebø.

Han minner om at nye sykehus ikke er nevnt i stortingsv­edtaket, og at hvis Ap vil utvide ordningen, må alle sykehus likebehand­les, også fram i tid. Nye sykehus må selvsagt planlegge for å håndtere de nye helikoptre­ne, understrek­er han.

– Dette er ikke snakk om å skyve kostnader over på noen. Dette har man visst om hele tiden, sier Stokkebø.

Tvedt Solberg mener Stokkebø er mer opptatt av å ta Wara enn Nye SUS i forsvar.

– Denne saken har oppstått nå, og det er urovekkend­e hvis den sittende regjeringe­n ikke ønsker å ta ansvar for å løse det som er en ganske pikant og viktig sak. I stedet driver Stokkebø med en frisk historiefo­rtelling, svarer han.

Nytt sykehus som åpner innen 2023, er tilpasset AW101. Landing på Sola og frakt i ambulanse til Våland vil bli brukt som en midlertidi­g løsning fra nye redningshe­likoptre tas i bruk til åpning på Ullandhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway