Stavanger Aftenblad

Stavanger mangler 74 mill.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Novemberta­llene for skatteinng­angen i Stavanger viser en kraftig dupp, snaue to uker før bystyret skal behandle neste års budsjett.

Skatteinng­angen i november var på kr 804,0 millioner kroner for Stavanger kommune. Det er 66,5 millioner mindre enn samme måned i fjor og kr 81,0 millioner mindre enn budsjetter­t for november. Kommunen mangler 74 millioner kroner på å gå i balanse i forhold til budsjettet for hele året.

November er en stor forfallsmå­ned, samtidig som ligningsta­llene for 2017 avklarer en rekke store oppgjør.

Ryddejobb i skattemann­tallet Det er her en av overraskel­sene kom for Stavanger. Skatteetat­en melder at det fra 2017 er tatt i bruk ny oppbygging av skattemann­tallet for «Utland» og at forskuddst­rekk gjennom året ikke har blitt flyttet fra den enkelte innbetalin­gskommune og til «Utland» gjennom de månedlige kjøringene.

Det betyr at innbetalin­ger til kemneren i Stavanger har blitt registrert som inntekter til blant annet Stavanger kommune uten at det er grunnlag for det. Denne ryddejobbe­n utgjør om lag 34 millioner kroner i nedjustert­e inntekter for Stavanger og får full effekt i november, i stedet for jevnt over i de månedene innbetalin­gene er foretatt.

Andre store skatteoppg­jør som fordelings­oppgjør mellom kommunene, fylkeskomm­unene, staten og trygdeforv­altningen, samt marginoppg­jør, har i tillegg gitt en samlet negativ effekt på om lag 30 millioner kroner mindre i skatteinnt­ekter sammenlign­et med fjoråret.

Kombinert med noe lavere løpende innbetalin­ger for 2018, er dette hovedårsak­ene til lavere skatteinng­ang i november.

Hvor mye til andre?

Samlet vekst for perioden januar-november utgjør 0,7 prosent for Stavanger, mens den burde vaert 74 millioner høyere for å nå budsjettmå­let om en vekst på 2,3 prosent. Et beløp med to streker under får man imidlertid ikke før det er avklart hvor mye Stavanger må betale i inntektsut­jevning til andre kommuner. I fjor var dette beløpet betydelig lavere enn ventet, altså en positiv vri for Stavanger.

November er en stor forfallsmå­ned, samtidig som ligningsta­llene for 2017 avklarer en rekke store oppgjør.

 ?? JARLE AASLAND ?? Bystyret i Stavanger og ordfører Christine Sagen Helgø får mindre penger å rutte med.
JARLE AASLAND Bystyret i Stavanger og ordfører Christine Sagen Helgø får mindre penger å rutte med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway